Stiri

24 ianuarie 2023: Pasiunea mai puțin cunoscută a domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Pasiunea mai puțin cunoscută a domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza
Lucruri mai puțin știute despre omul din spatele Micii Uniri. Alexandru Ioan Cuza a fost un personaj tragic al propriei sale vieţi.

Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar şi, la fel de important, una reformatoare, conform  Mediafax. Reformele domnitorului au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituţia Poştei, armata, biserica, învăţământul, justiţia, fiscalitatea, serviciul vamal etc. Tot în timpul domniei sale au fost înfiinţate primele două universităţi româneşti: la Iaşi, în 1860 şi la Bucureşti, în 1864.

Pasiunea mai puțin cunoscută a domnitorului Alexandru Ioan Cuza
 Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza, părintele României moderne

Istoria îl reţine ca pe un domnitor progresist, care a pus bazele României moderne, fiind unul dintre cei mai iubiţi şi preţuiţi conducători de stat. Ce a rămas consemnat despre el în cărţile de istorie ştie mai toată lumea. Mai puţin cunoscut este faptul că omul Cuza a fost un personaj tragic al propriei sale vieţi.

Citește și: Zile libere 2023. Românii vor avea mai multe minivacanțe

Domnitorul care a unit Principatele Române participa la dueluri sfârșite tragic

Istoricii spun că domnitorul a fost un mare duelist al epocii sale. Conducătorul care a avut ca obiectiv binele omului de rând şi modernizarea intelectuală, economică şi juridică a ţării ajunsese chiar să încurajeze duelul, asistând personal la lupte care s-au încheiat tragic.

Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza

Pentru că ajunsese o afacere la ordinea zilei, din ordinul lui Cuza s-a înăsprit legislaţia, iar din anul 1865 a devenit faptă penală. Cu toate acestea, intelectualii vremii, dar şi politicienii au găsit în practica duelului calea cea mai bună şi onorabilă de a rezolva conflicte plecând de la dispute politice, calomnii sau gelozii. 

„Alexandru Ioan Cuza este un cunoscut şi convins duelist. Se iniţiase în arta scrimei cu generalul Menetrier, fost ofiţer al lui Napoleon I. Cunoaştem în mod precis o afacere de onoare avută cu Costache Rolla”, susţine scriitorul Mihai Chiper în cartea „Pe câmpul de onoare: o istorie a duelului la români”.

Pistoalele de duel primite de domnito de la Napolean al III-lea
Pistoalele de duel primite de domnito de la Napolean al III-lea [Sursa foto: George Nica]

Alexandru Ioan Cuza, spiritual, cafegiu şi admirator al femeilor frumoase

Contemporanii spuneau despre el că era un om spiritual şi inteligent, cu purtări simple şi familiare, prietenos când voia, dar şi ironic şi cinic. Nu era foarte cultivat, nu avea o pasiune a lecturilor sau pentru obiecte de artă, ţinea în mod deosebit doar la portţigaretul său de ambră. De asemenea, Alexandru Ioan Cuza nu era un împătimit al mâncărurilor fine şi nu era pretenţios. În schimb, fuma tot timpul şi bea multă cafea.

Citește și: 24 ianuarie 2023, zi liberă: Cum sărbătoresc românii Mica Unire?

Nu îi displăceau nici petrecerile în compania prietenilor şi nu rămânea indiferent în faţa frumuseţii feminine, toţi cei din jur îl priveau cu îngăduinţă aceste mici abateri de la morală care erau, de altfel, un obicei al vremii. Personaj carismatic, fire îndrăzneaţă şi expansivă, Alexandru Ioan Cuza a fost şi i-a plăcut să fie în graţiile femeilor, care îl considerau curtenitor şi amuzant. Toate aceste trăsături îl făceau popular şi iubit, fiind bine primit în societate.