Stiri

24 ianuarie 2023, zi liberă: Cum sărbătoresc românii Mica Unire?

24 ianuarie 2023, zi liberă
24 ianuarie 2023, zi liberă [Sursa foto: Freepik]
Ziua de 24 ianuarie 2023 este decretată prin lege ca zi liberă. Cum sărbătoresc românii?

24 ianuarie 2023, zi liberă. În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, este sărbătorită Mica Unire, cunoscută ca Unirea Principatelor Române. Este un moment important pentru țara noastră, deoarece ziua de 24 ianuarie marchează momentul în care a avut loc Unirea Principatelor Române, în 1859, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost numit domn al Moldovei și al Țării Românești.

24 ianuarie 2023, zi liberă. Românii vor avea parte de o mini-vacanță

Românii care lucrează la stat vor avea parte de o mini-vacanță de patru zile la sfârșitul acestei luni, ca urmare a faptului că pe 24 ianuarie, care pică într-o zi de marți, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, zi liberă conform Codului Muncii.

Citește și: Zile libere 2023. Românii vor avea mai multe minivacanțe

În anul 2023, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august libere, cu scopul de a crea punți între zilele deja libere și weekenduri.

24 ianuarie 2023, zi liberă
Cum sărbătoresc românii Mica Unire?[Sursa foto: Freepik]

24 ianuarie 2023, zi liberă. Cum sărbătoresc românii Mica Unire?

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

În fiecare an, ziua de 24 ianuarie este un moment special pentru istoria României și a poporului, moment care este celebrat cu diferite evenimente, ceremonii, manifestări, expoziții și festivaluri, în special în cele mai mari orașe ale țării.

24 ianuarie 2023, zi liberă
24 ianuarie 2023, zi liberă. Cum sărbătoresc românii Mica Unire?[Sursa foto: Pixabay ]

MApN anunță în fiecare an organizarea unor evenimente militare și religioase, la care românii participă în număr tot mai mare. În această zi se organizează parade militare, spectacole de muzică și se dansează un joc numit „Hora Unirii” în orașe sau sate ale României.

Hora Unirii este la bază o poezie scrisă de poetul Vasile Alecsandri. A fost publicată în anul 1856, în revista condusă de Mihail Kogălniceanu, Steaua Dunării. Poezia are în vedere dorința arzătoare a locuitorilor Moldovei de a se uni cu românii din Țara Românească.

Citește și: Mica Unire de la 1859: Ce semnificaţie are pentru români acest eveniment?

Versurile au beneficiat și de o linie melodică, creată de muzicianul Alexandru Flechtenmacher, iar mai apoi se crede că ar fi fost dansată în centrul orașului Iași pentru prima dată. După anunțarea unirii, pe 24 ianuarie 1859, românii au făcut din această horă a unirii un simbol național, potrivit Twinkl.ro