Stiri

13 curiozități despre plantele carnivore

13 curiozități despre plantele carnivore
Otrăţelul de baltă [Sursa foto: Facebook]
Poate că nu multă lume ştie, dar şi în România există două specii de plante carnivore.

 Cele mai cunoscute plante carnivore din ţara noastră sunt otrățelul de baltă (Utricularia vulgaris), care se găseşte în Delta Dunării şi roua-cerului (Drosera rotundifolia). Ambele tipuri sunt ocrotite prin lege în România. În toată lumea există însă sute de alte specii de plante carnivore.

13 curiozități despre plantele carnivore
Roua cerului[Sursa foto: Facebook]

13 lucruri inedite despre plantele carnivore

1. Plantele carnivore au apărut în locurile în care solul este sărac în vegetaţie şi în substanţe nutritive, iar cel mai propice mediu pentru ele sunt mlaştinile.

2. Există peste 600 de specii de plante carnivore în întreaga lume, iar fiecare dintre ele se hrăneşte într-un mod diferit.

3. Plantele carnivore sunt cel mai des întâlnite în America, datorită solului mplăştinos.

4. Nepentes și Triphyophyllum sunt cele mai mari plante carnivore din lume. Pot ajunge la o înălţime de câşiva metri şi se hrănesc chiar şi cu păsări, şoareci sau broaşte.

13 curiozități despre plantele carnivore
Triphyophyllum[Sursa foto: Facebook]

5. Venus Flytrap este o plantă carnivoră extrem de spectaculoasă, cu nişte gheare care se închid imediat după ce şi-a capturat prada. 

6. Plantele carnivore îşi aspiră prada în 0,03 secunde.

7. Plantele carnivore eliberează enzime care pot descompune insecte sau aanimale de mici dimensiuni.

8. Plantele carnivore fac fotosinteză, modul carnivor de hrănire fiind folosit doar pentru a-şi completa hrana.

9. Multe dintre plantele carnivore pot supravieţui chiar şi fără hrana animală. Conform ultimelor studii însă, se pare că nu pentru mult timp.

10. Plantele carnivore au început să fie studiate în secolul al XVII-lea, când din insula Madagascar a fost adusă în Europa Nepenthes distillatoria.

11. Frunzele plantelor carnivore produc electricitate, la fel ca ţesuturile animalelor.

12. Primul studiu despre aacest tip de plante a fost scris de Charles Darwin, în 1875 şi se intitula Insectivorous Plants.

13. Despre plantele carnivore se crede că au evoluat independent de șase ori în cinci ordine diferite de plante cu flori.