Stiri

12 august 2022: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi?

ziua internationala a tineretului
12 august 2022. Ziua Internațională a Tineretului [Sursa foto: PixaBay]
Ziua Internațională a Tineretului se sărbătorește pe data de 12 august.

Ziua Internațională a Tineretului se sărbătorește în fiecare an pe data de 12 august, decizie luată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în anul 1999.

Organizația a aprobat recomandarea făcută de Conferința mondială a miniștrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua Internațională a Tineretului. În 1998, o rezoluție care proclama 12 august drept Ziua Internațională a Tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinței mondiale a miniștrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Națiunile Unite (Lisabona, 8- 12 august 1998).

Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluția 54/120, intitulată "Politici şi programe care implică tineretul" ("Policies and programmes involving youth"- 17 decembrie 1999), potrivit Agerpres

ziua internationala a tineretlui
Ziua Internațională a Tineretului se sărbătorește pe 12 august [Sursa foto: PixaBay]

Ce semnificație are Ziua Internațională a Tineretului

Ziua Internațională a Tineretului este un moment special pentru a sărbători acțiunile și inițiativele tinerilor, dar și implicarea lor în schimbările din întreaga lume, se arată pe site-ul oficial  ONU.

ONU recomandă ca fiecare stat să se pregătească pentru a sărbători această zi, prin activități de informare publică și evenimente. Ziua de 12 august trebuie să fie despre tineri, despre bucuriile, dar și problemele lor.

Citeste si: 9 august 2022: Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți. 10 romane pe care trebuie să le citești măcar o dată în viață

Este momentul ideal ca tinerii din întreaga lume să participe la diferite activități, în care să promoveze potențialul tinerilor de a fi parteneri în societatea globală actuală. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite organizează în fiecare an activități sau campanii de informare utile tinerilor de peste tot din lume. 

România s-a alăturat în fiecare an promovării Zilei Internaționale a Tineretului, prin diferite evenimente. O contribuție majoră o au asociațiile, care organizează în această zi evenimente sau festivale, unde se îmbină atât distracția, dar și importanța tinerilor în societate. Scopul unor astfel de evenimente este de a arăta faptul că eforturile globale nu vor fi atinse fără participarea semnificativă a tinerilor.