Stiri mondene

Vivienne Westwood a murit. Creatoarea de modă s-a stins din viață la 81 de ani

Vivienne Westwood a murit. Creatoarea de modă s-a stins din viață la 81 de ani
Vivienne Westwood  [Sursa foto: Instagram/ Facebook]
Vivienne Westwood a decedat pe data de 29 decembrie 2022. Cretoarea de modă era cunoscută datorită creațiilor sale de inspirație punk

Vivienne Westwood a fost una dintre cele mai apreciate creatoare de modă, iar pe data de 29 decembrie, aceasta s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. Creatoarea de modă a devenit celebră datorită creațiilor sale de inspirație punk, precum și pentru faptul că i-a îmbrăcat pe membrii formației Sex Pistols. Vivienne era cunoscută ca o activistă convinsă, dar și pentru atitudinea sfodătoare pe care o avea față de politicieni. 

Vivienne Westwood a murit. Creatoarea de modă s-a stins din viață la 81 de ani
Vivienne Westwood[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Succes total la Atena pentru designerii romani- Catalin Botezatu: "Designerii romani deja joaca in liga grea, am prezentat alaturi de Zuhair Murad si Diego Dolcini"

Cine a fost Vivienne Westwood? 

Vivienne Westwood a adus pe catwalk modele care reprezentau cauze la care ținea. Fie că era vorba de schimbările climatice, poluarea sau sprijinul ei pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, toate acestea au fost toate surse de inspirație pentru tricourile de protest sau bannere purtate de modelele ei pe podium. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

„Vivienne Westwood a murit astăzi, în pace și înconjurată de familia ei, în Clapham, în sudul Londrei. Vivienne a continuat să facă lucrurile pe care le-a iubit până în ultimul moment, proiectând, lucrând la arta ei, scriindu-și cartea și schimbând lumea în bine. Ea a dus o viață uimitoare. Inovația și impactul ei în ultimii 60 de ani au fost imense și vor continua în viitor. Vivienne se considera taoistă. Ea a scris: „Sistemul spiritual Tao. Niciodată nu a mai fost nevoie mai mult de Tao. Tao îți dă sentimentul că aparții cosmosului și dă un scop vieții tale; îți oferă un astfel de sentiment de identitate și putere să știi că trăiești viața pe care o poți trăi și, prin urmare, ar trebui să o trăiești: folosește pe deplin caracterul tău și folosește pe deplin viața ta pe pământ.” Lumea are nevoie de oameni ca Vivienne pentru a face o schimbare în bine", a spus casa ei de modă pe Instagram.

Creatoarea de modă a fost mereu dornică să șocheze, așa că atunci când a primit medalia Ordinului Imperiului Britanic, Vivienne Westwood s-a prezentat la Palatul Buckingham fără lenjerie intimă. Acest detaliu a putut fi observata tunci când designerul și-a rotit fusta. Ea spunea în biografia ei din 2014 că lucrează în industria modei doar pentru a distruge cuvântul „conformitate”. 

Vivienne Westwood a murit. Creatoarea de modă s-a stins din viață la 81 de ani
Vivienne Westwood [Sursa foto: Facebook]

În 1989, Vivienne Westwood a ales aceeași ținută ca prim-ministrul de atunci, Margaret Thatcher, pentru fotografiile care au apărut pe coperta unei reviste. În 2015 ea a protestat conducând un tanc alb în fața casei premierului britanic de atunci, David Cameron, față de exploatarea gazelor de șist. 

„Voi continua cu Vivienne în inima mea”, a transmis soțul și partenerul ei de creație, Andreas Kronthaler. „Am lucrat până la sfârșit și ea mi-a oferit o mulțime de lucruri ca să mă descurc”, a mai adăugat acesta.

Vivienne Westwood s-a născut pe data de 8 aprilie 1941, în Derbyshire și a lucrat ca profesor de școală primară. Ulterior, designerul a înființat magazinul de îmbrăcăminte „Let It Rock” pe King's Road, în Chelsea, împreună cu partenerul ei de atunci, Malcolm McLaren, la începutul anilor 1970. Afacerea a fost redenumită la scurt timp ”Sex”, iar după ce partenerul ei a început să conducă o trupă punk rock, Sex Pistols, în 1975, membrii acesteia au purtat creațiile lui Vivienne.