- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4

Românii sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai 2025, iar cu această ocazie vor beneficia de o minivacanță. Ei obișnuiesc să plece la mare în această perioadă sau să facă grătare alături de cei dragi, bucurându-se de vremea bună. Odată cu Ziua Muncii se sărbătorește și Armindenul în anumite zone ale țării. Iată ce semnificație are acesta, dar și ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte românii în prima zi a lunii mai.
Ce semnificație are Armindenul?
Românii sărbătoresc Armindenul, în fiecare an, pe data de 1 Mai. Acesta este un simbol al vegetației, dar și cel care protejează recoltele și animalele, potrivit crestinortodox.ro. În tradiția populară, această sărbătoare este cunoscută drept Ziua Bețivilor sau Ziua Pelinului și marchează începutul verii. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au sărbătorit Armindenul pentru rodul pământului, pentru sănătatea lor și a vitelor, pentru a ține la distanță dăunătorii de culturile lor, pentru a avea vin bun, precum și pentru ca grindina sau seceta să nu le producă pagube în gospodărie.

Tradiții și obiceiuri de 1 mai 2025
Românii din mai multe zone ale țării au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri de Arminden.
Ei petrec această zi la iarbă verde, unde mănâncă preparate din carne de miel și caș. De asemenea, aceștia obișnuiesc să bea vin roșu cu pelin. Unii dintre ei pun ramuri verzi în porți, la intrările de la adăposturile vitelor, la uși sau la ferestrele casei pentru noroc și belșug. În plus, ei pun pelin pe masă, alături de tacâmuri, între așternuri sau între haine pentru a ține la distanță spiritele rele.Pe data de 1 mai se fac și predicții în ceea ce privește vremea.
Se spune că dacă plouă de Arminden, atunci românii nu vor mai scăpa de ploi în următoarele 40 de zile. Având în vedere că Armidenul este cunoscut și drept Sărbătoarea lui Ieremia, credincioșii se roagă la Sfântul Prooroc Ieremia. Românii își împodobesc casele cu flori de tei și iasomie, iar dimineața se spală pe față cu rouă pentru a fi sănătoși tot anul.În trecut, tinerii mergeau pe data de 1 mai în pădure și tăiau cel mai înalt copac pe care îl găseau, de obicei un brad sau fag, și îl aduceau în sat.

Sărbătoarea Armindenul amintește și de prigonirea lui Iisus Hristos. Se spune că pe vremea când Irod și restul evreilor omorau copii, în încercarea de a-l găsi pe pruncul Fecioarei Maria, lăsau în urma lor ramuri verzi la casele oamenilor pentru a vedea unde au rămas cu verificările. Într-o zi, când s-au întors să reia măcelul, au găsit toate casele împodobite și cu ramuri verzi în porți, astfel că nu au mai știut unde să îl caute pe Iisus.
Ce nu e bine să faci în ziua în care este sărbătorit Armindenul?
De Arminden, românii nu au voie sub nicio formă să muncească în casele lor sau la câmp pentru ca vijeliile și grindina să nu se abată asupra satelor în care locuiesc. De asemenea, aceștia nu au voie să atingă coarnele boilor sau meargă cu ei la câmp, deoarece se crede că animalele ar putea muri. Viticultorii nu trebuie să uite de această sărbătoare dacă nu vor ca vinul lor să se strice, potrivit alba24.ro.