Stiri

Tot ce trebuie să știi despre Vulcanul Stromboli

Tot ce trebuie să știi despre Vulcanul Stromboli
[Sursa foto: Facebook ]
Vulcanul Stromboli, din Italia, a erupt duminică. Despre acest vulcan există o mulţime de date interesante.

Stromboli este unul dintre cei şase vulcani activi de pe teritoriul Italiei. Acesta a erupt duminică, iar prăbuşirea în mare a unei laturi a craterului a provocat un semnal seismic, care a durat trei minute. 

Stromboli, unul dintre cei mai activi vulcani din lume

Stromboli se află pe insula din Italia care poartă acelaşi nume şi este unul dintre cei şase vulcani activi de pe teritoriul Italiei, alături de Etna, Vezuviu, Vulcano, Cami Flegrei şi Ischia. Erupând aproape continuu, de aproape 2000 de ani, Stromboli este supranumit "Farul Mediteranei".

La acest supranume a contribuit însă şi spectacolul senzaţional de lumini pe care îl oferă vulcanul, care rezultă din erupţiile explozive.

Tot ce trebuie să știi despre Vulcanul Stromboli

Erupțiile din craterele de vârf se caracterizează de obicei prin explozii moderate, care durează doar câteva secunde, aruncând cenușa, fragmente de lavă incandescentă şi blocuri litice la câteva sute de metri in aer. De aceea, denumirea de erupții de tip strombolian vine tocmai de la acest vulcan.

Vulcanul Stromboli a erupt duminică

De obicei, activitatea vulcanului Stromboli este explozivă, dar în rare cazuri acesta are şi erupţii efuzive, caracterizate prin scurgeri de lavă, aşa cum s-a întâmplat duminică. Stromboli a erupt puternic, lava rezultată din prăbuşirea unei laturi a vulcanului ajungând în mare şi provocând un semnal seismic care a durat trei minute.

Departamentul de Protecţie Civilă a ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu, care implică o monitorizare mai intensă a situaţiei. Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie a precizat că prima explozie majoră s-a produs pe 29 septembrie, apoi a urmat o creştere semnificativă a activităţii seismice, care a culminat cu revărsarea de lavă din crater, dinspre nord.

Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă, iar exploziile pe care le produce pot fi foarte periculoase. În 2019, un turist a murit, după o explozie care a acoperit insula cu cenuşă.