Stiri

Top 5 cele mai înalte clădiri din lume

Top 5 cele mai înalte clădiri din lume
Burj Khalifa, Dubai
În fiecare an, marii arhitecţi şi ingineri ai lumii pun legile fizicii la încercare în construcţii uriaşe, în toate colţurile Pământului. Cele mai înalte clădiri din lume nu se află însă în SUA, aşa cum probabil credeaţi.

 Tehnologia a ajuns la un nivel incredibil, la fel şi capacitatea omului de a construi aproape orice. Titlul pentru cea mai înaltă clădire din lume a devenit deja o provocare pentru arhitecţi, dar şi pentru investitorii cu miliarde de euro în conturi. Pentru moment, se pare că bătălia a fost câştigată de asiatici, pentru că pe acest continent se află cele mai înalte cinci clădiri din lume.

Nici măcar o construcţie din Europa sau SUA în top 5 cele mai înalte clădiri din lume

 1. Burj Khalifa

Din 2010, cea mai înaltă clădire din lume este Burj Khalifa, o construcţie încheiată în 2010 şi amplasată în Dubai. Uriaşa clădire măsoară 828 de metri şi are nu mai puţin de 163 de etaje, aceasta fiind cu siguranţă una dintre minunile arhitecturale autohtone. Şi costurile au fost pe măsură. Nu mai puţin de 1,5 miliarde de euro a costat clădirea.

 2. Shanghai Tower

Shanghai Tower din China nu impresionează doar prin înălţimea ei, de 632 de metri, dar şi prin arhitectura futuristă. În cazul în care ajungeţi în incinta acestui mastodont, trebuie neapărat să luaţi unul dintre lifturi, care circulă cu o viteză incredibilă, de 74 de kilometri pe oră. 

 3. Abraj Al-Bait Clock Tower 

A treia cea mai înaltă clădire din lume se află la Mecca, în Arabia Saudită. Construcţia de 601 metri dispune şi de un ceas uriaş, iar la nivelul acelor etaje se află Muzeul Ceasurilor. Această clădire este deţinută de Guvernul Arabiei Saudite şi este a doua cea mai scumpă din lume, costurile ridicându-se la incredibila sumă de 15 miliarde de dolari.

Top 5 cele mai înalte clădiri din lume
Abraj Al Bait Clock Tower, Arabia Saudită

 4. Ping An Finance Center 

A doua clădire din China din acest top se află în oraşul Shenzhen şi măsoară 562 de metri. Construcţia a fost finalizată în 2017 şi a costat 1,5 miliarde de dolari. Însă din 2019, mai bine de un sfert din spaţiul destinat birourilor este nefolosit. 

Top 5 cele mai înalte clădiri din lume
Ping An Finance Center, China

 5. Lotte World Tower

555 de metri măsoară cea mai înaltă clădire din Coreea de Sud, inaugurată în 2017. Construcţia este ca un mic oraş. Dispune de un hotel, de spaţii de birouri, restaurante, dar şi de apartamente.