Stiri

Ţara în care se vând pentru prima dată brazi şi ornamente de Crăciun

Oranamente de Crăciun
Ornamentele de Crăciun și-au făcut apariția pentru prima dată, anul acesta, în Riad, capitala Arabiei Sudite.

Restricțiile au mai fost relaxate după ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a promis că va promova „un islam deschis şi moderat”. Astfel, anul acesta, pentru prima dată, au apărut brazi și ornamente de Crăciun, într-o țară care interzice orice practică non-musulmană, transmite AFP.

„Nu mi-am imaginat vreodată că voi vedea acest lucru" spune un locuitor din Riad în magazinul care vinde brazi, cadouri şi chiar şi costume de Moş Crăciun, potrivit Agerpres.

În urmă cu trei ani era imposibil să vinzi asemenea ornamente în public, dar iată că în ultima perioadă autoritățile au mai reuds puterea instituției reșigioase. Timp de decenii vânzarea cadourilor de Crăciun s-a derulat în clandestinitate iar creştinii din Filipine, Liban şi alte ţări au celebrat Crăciunul în spatele uşilor închise sau în encalve de expatriaţi.

„Era foarte greu să găseşti astfel de articole în Arabia Saudită”, explică Mary, o expatriată libaneză care trăieşte la Riad. „Mulţi dintre prietenii mei obişnuiau să cumpere cadourile în Liban sau Siria şi le introduceau pe ascuns în ţară", a adăugat Mary. 

Arabia Saudită ridică din restricțiile religioase 

Însă iată că pas cu pas și Arabia Saudită se dechide altor religii. În ultimii ani Arabia Saudită a primit oficiali care au legătură cu Vaticanul precum şi rabini evrei. Oficialii locali spun că manualele şcolare, care mult timp au fost renumite pentru denigrarea evreilor şi altor non-muslmani, urmează să fie revizuite în cadrul campaniei demarată de prinţul moştenitor pentru combaterea extremismului în educaţie.