Stiri

Starea de alertă nu se mai prelungește! Ce măsuri de relaxare sunt propuse și când intră în vigoare?

Starea de alertă nu se mai prelungește! Ce măsuri de relaxare sunt propuse și când intră în vigoare?
Starea de alertă nu se mai prelungește! Ce măsuri de relaxare sunt propuse și când intră în vigoare? [Sursa foto: Inquam]
Autoritățile au anunțat încă de săptămâna trecută că starea de alertă nu va mai fi prelungită odată cu ziua de 8 martie.

Foto: Inquam 

Starea de alertă nu se mai prelungește! Asta a anunțat și președintele Klaus Iohannis zilele trecute și a declarat că persoanele desemnate să se ocupe de situația pandemică vor veni și cu noi completări în ceea ce privesc măsurile de relaxare propuse. 

Astfel, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru a declarat că precizările referitoare la documentele necesare deplasării în alte țări (formularul PLF), dar și cele referitoate la certificatul verde pentru coronavirus vor fi făcute de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

„Mâine (marţi, 8 martie- n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19. Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi. Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România.  În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a precizat Dan Cărbunaru, luni, la Palatul Victoria. 

Măsurile restrictive privind pandemia, vor fi ridicate! Anunțul făcut de Alexandru Rafila: Masca nu va mai fi obligatorie 

De la miezul nopții, toate restricțiile privind pandemia vor fi ridicate, potrivit declarațiilor făcute de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie nici măcar în spațiile închise. Operatorii  economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF și, de asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România, notează Digi 24 

Citeste si: Alexandru Rafila, cu o zi înainte de ridicarea restricțiilor! Ce urmează în România? ”Se ajunge într-o situație nouă”

Măsurile de relaxare care vor intra în vigoare din 9 martie 

  • Utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară;
  • Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, precum spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice;
  • Nu vor mai exista limite în privința orarului;
  • Certificatul  PLF  de localizare a călătorilor  nu va mai fi solicitat;
  • La intrarea în țară  nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID 

De asemenea, Alexandru Rafila a mai precizat că este nevoie în continuare de prudență și în cazul celor care călătoresc în străinătate este nevoie să consulte condițiile de călătorie din țara respectivă. 

„Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic”, a anunțat ministrul Sănătății.