Stiri

Solstițiul de vară 2023: Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2023: Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an
Solstițiul de vară 2023 [Sursa foto: Unsplash]
Când are loc solstițiul de vară 2023? Iată care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă în cea mai lungă zi din an.

Luna aceasta are loc solstițiul de vară, moment în care soarele va fi mai mult pe cer decât în orice altă zi a anului. Fenomenul astronomic este un moment important în multe culturi, fiind adesea asociat cu numeroase tradiții și obiceiuri care marchează trecerea dintre anotimpuri. Iată care este cea mai lungă zi din an, dar și care sunt obiceiurile și tradițiile de care trebuie să ținem cont. 

Citește și: Horoscop de weekend, 10-11 iunie 2023: Balanțele trebuie să aibă grijă la bani. Săgetătorii au probleme în dragoste

Solstițiul de vară 2023: Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an
Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Prognoza meteo în weekendul 10- 11 iunie: Cum va fi vremea în București, la mare și la munte

Când are loc solstițiul de vară 2023? 

Solstițiul de vară va avea loc miercuri, 21 iunie, când Pământul se află la cea mai mare distanță de soare în emisfera nordică a globului.

Odată cu acest fenomen astronomic începe oficial vara, iar românii se vor bucura de soare și lumină naturală aproximativ 15 ore, în timp ce noaptea va fi de 8 ore. Acest fenomen a atras simpatia multor oameni, dar și curiozitatea omenilor de știință care l-au cercetat în cadrul studiilor astromonice și al cercetărilor solare.

Solstițiul de vară 2023: Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an
Când are loc solstițiul de vară[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Cele mai frumoase plaje din Croația cu nisip fin și ape cristaline!

Tradiții și obiceiuri pentru solstițiul de vară 2023

Solstițiul de vara este sărbătorit în multe culturi și tradiții din întreaga lume, iar în România acest fenomen astronomic este asociat Sânzienelor, care se sărbătoresc pe data de 24 iunie. La noi în țară există mai multe tradiții și obiceiuri care trebuie să fie respectate în cea mai lungă zi din an. Printre acestea este și spălarea corpului în lacuri sau râuri, care are rol curativ și semnifică renașterea.

Mai mult chiar, în alte regiuni ale țări, baia este făcută cu ierburi din noaptea solstițiului și se crede că oamenii își vor recăpăta sănătatea și vigoarea. De asemeanea, noaptea solstițiului este foarte bună pentru practicarea ritualurilor de frumusețe, prin spălarea chipului cu rouă. 

Solstițiul de vară 2023: Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an
Care este cea mai lungă zi din an [Sursa foto: Unsplash]

În vechime se spunea că solstițiul de vară este momentul ideal pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole și era o perioadă foarte bună pentru organizarea nunților. În ceea ce privește asocierea cu Sânzienele, această perioadă este considerată magică, iar multe tradiții și obiceiuri sunt legate de căsătorie. Fetele nemăritate trebuie să adune flori de sânziene și să împletească niște coronițe, care purtate pe cap le vor aduce noroc, iar puse sub pernă le vor ajuta să își viseze ursitul.