Stiri

Sfântul Nicolae! Cine a fost, tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este o sărbătoare mare pentru românii creștini-ortodocși.

Aproximativ 800.000 de români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, îşi sărbătoresc ziua de nume pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. 

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi au murit la o vârstă fragedă, astfel că Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său.

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian. În urma Edictul de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Legenda pomenește de slăbiciunea pe care o avea Sfântul Nicolae pentru oamenii nevoiași și avea obiceiul de a face daruri fix de ziua sa.

De aici și tradiția conform căreia an de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine Moș Nicolae. Cei mici își lustruiesc ghetuțele și dorm cu grijă până dimineață când se trezesc nerăbdători să afle ce le-a adus moșul. Copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Se spune că în ziua de 6 decembrie începe cu adevărat iarna. În acestă zi Moșul își scutură barba albă și începe să ningă. În caz contrar, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. Tradiția mai spune că Moș Nicolae apare pe un cal alb și îi ajută pe nevoiaşi, orfani şi pe văduve. Este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.