Stiri

Sebastian Colțescu, apărat de Ilie Năstase, Lionel Charbonnier și John Barnes de la Liverpool

Sebastian Colțescu
Sebastian Colțescu a stârnit un adevărat scandal în lume după ce a folosit o exprimare nefericită în cadrul meciului dintre PSG și Istanbul Bașakșehir.

Arbitrul român este de acuzat de rasism după ce a folosit în timpul meciului cuvântul „negru” pentru a-l descrie pe Pierre Webo, fotbașistul aflat în staff-ul Istanbul Başakşehir.

Meciul a fost oprit definitiv după numai 14 minute și a fost reluat aseară la 19:55, însă fără arbitrii români Ovidiu Hațegan (central), Sebastian Gheorghe (asistenţi) şi Sebastian Colţescu (rezervă). 

Sebastian Colțescu

Prima reacţie a lui Sebastian Colţescu, după ce a fost acuzat de rasism 

Pe un cont de socializare ce ar aparține lui Sebastian Colțescu a apărut un mesaj prin care își cere scuze pentru că apelativul a fost greșit înțeles.

„Îmi cer scuze pentru această neînţelegere. Nu am avut intenţia de a fi rasist. Într-un astfel de context, oamenii nu se pot exprima corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi prezint scuzele în numele UEFA Champions League. Sper că mă veţi înţelege“, a scris centralul din Craiova.

Pe de altă parte, mai multe personalități i-au luat apătrarea arbitrului român, spunând că situația a scăpat puțin de sub control și este ușor exagerată. 

Contactat de prosport, Ilie Năstase i-a luat apărarea arbitrului român.

„Am văzut că e scandalul peste tot. Chiar nu înţeleg unde e problema. Nu e rasism! Dacă ei ne spun nouă albi, noi cum să le zicem lor? Arbitrul îi spune negru, dar nu ca să îl jignească. Nu avea nici număr pe el (n.r. - Pierre Webo, oficial la Istanbul Başakşehir). Cum trebuie să îi spună? Putea să folosească «de culoare», dar nu cred că ştia atât de bine engleza, aşa că a zis în română. Dacă era în tribune şi avea pe el şort, la vedere, 24 sau 50, zice numărul 24 sau 50. Eu cred că exista o tensiune la alt nivel. Fotbaliştii erau probabil nemulţumiţi de câteva decizii ale arbitrului de centru şi au tot căutat motive. Jucătorul respectiv a făcut cel mai mare scandal, aproape că a intrat pe teren. Nimeni nu remarcă acest lucru. Cineva trebuie să îi ia apărarea şi lui Colţescu. Este un român şi nu cred că a făcut ceva intenţionat sau rasist”, a spus Ilie Năstase pentru sursa citată. 

Micah Richards, John Barnes și Lionel Charbonnier îi iau apărarea arbitrului român 

Și străinii i-au luat apărarea lui Sebastian Colțescu, ba chiar, sportivul de culoare Micah Richards a oferit declrații surprinzătoare.

„Fără a cunoaşte contextul în care e folosit un cuvânt, e foarte dificil să sari la o concluzie. Totuşi, văzând reacţia ambelor echipe, poate fi ceva mai mult de atât, dar din ce vedem noi pe imagini, este foarte dificil să-l judec pe al 4-lea oficial, întrucât nu ştiu contextul exact în care a folosit acel cuvânt”, a declarat Micah Richards.

„Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup, cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Demba Ba a spus că dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus «ăla alb». Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb, el ar fi spus «cel alb». Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună?Hațegan nu ştie pe cine să sancţioneze, al patrulea oficial trebuie să-i spună arbitrului spre cine să se ducă, aşa că îi spune să se ducă spre «cel negru». Apoi arbitrul îl poate întreba numele şi-l poate elimina. Funcţia celui de-al patrulea arbitru este doar să-l identifice, nu să-i dea întrebe numele. Şi dacă a spus «negru»... dacă acesta este cuvântul românesc pentru negru, ce nu este în regulă?”, a scris John Barnes pe Twitter, potrivit GSP

Lionel Charbonnier, fostul portar francez în vârstă de 54 de ani a susținut vehement că nu există niciun fel de conotație negativă în apelativul folosit de arbitrul român. Internaționalul francez a analizat situația din perspectivă personală și a declarat că și el era numit „cel alb” pe vremea când era antrenor în Africa.

„Am antrenat în Africa și eram mereu numit 'ăla alb'. Nu era nimic rasist, nimeni nu s-a gândit vreodată la așa ceva. Nici măcar eu”, a explicat ex-goalkeeper-ul francez, potrivit Digi Sport