Scrobul oltenesc, comoara uitată din bucătăria tradițională! Unde mai poți descoperi gustul autentic al acestui preparat în Craiova

Unde poți încerca scrobul oltenesc?

Unde trebuie să mergi în Craiova pentru a încerca scrobul oltenesc? 

Redescoperă scrobul oltenesc, preparatul simplu și savuros specific sudului României. Află unde îl poți mânca în Craiova și de ce este atât de apreciat.

Bucătăria tradițională românească riscă să fie uitată pe măsură ce influențele internaționale capătă tot mai multă popularitate în restaurantele din toată țara. Scrobul oltenesc se numără printre preparate despre care puțini au auzit și au avut ocazia să îl încerce. În trecut, acest fel de mâncare simplu, dar savuros era nelipsit din casele celor care trăiesc în sudul României, mai ales în zilele de duminică. Chiar dacă astăzi este mai greu de găsit și mulți aleg să îl gătească acasă, scrobul se mai pregătește în câteva dintre restaurantele cu specific tradițional din Craiova. Iată locurile în care trebuie să mergi neapărat pentru a încerca acest fel de mâncare dacă ajungi în zonă.

Citește și: EXPLOZIV! Criss scoate la iveală secrete bine păzite: "A stat până a venit doamna Andreea". Fosta concurentă din Casa Iubirii rupe tăcerea despre Veronica. Nu o să-ți vină să crezi ce se întâmpla în spatele camerelor de filmat

Ce este scrobul oltenesc și cum se prepară?

Scrobul este un preparat tradițional, specific zonei Olteniei, a cărei rețetă variază, însă are la bază ingrediente simple, pe care toată lumea le are la îndemână. Acesta are rădăcini în viața de zi cu zi a țăranilor români și a apărut din nevoia lor de a pregăti ceva bun și sățios din ceea ce aveau prin casă.

În trecut, scrobul se pregătea în zilele de duminică sau după o zi grea de muncă la câmp sau în gospodărie. Acesta este, de fapt, o omletă, în care se pun brânză, smântână, cârnați, șuncă afumată, costiță și uneori mălai. Preparatul este menit să strângă întreaga familie în jurul mesei.

Multe persoane încă pregătesc acasă scrobul oltenesc. Dacă și tu vrei să descoperi gustul acestui preparat autentic, trebuie să știi că rețeta este foarte simplă și cuprinde doar câteva ingrediente, cum ar fi: 8 ouă, unt, untură sau ulei vegetal, sare, piper, pătrunjel, șuncă, cârnați sau alte mezeluri, brânză sau cașcaval.

Prima dată, cei care pregătesc scrobul bat ouăle bine, iar apoi le pun în tigaia încinsă, în care au pus uleiul sau untul. Ulterior, adaugă și celelalte ingrediente și amestecă până se gătește suficient toată compoziția. La final, aceștia obțin un fel de mâncare delicios, care are toate șansele să îi facă să uite de omleta clasică.

Citește și: Unde să te cazezi în Craiova! Locuri spectaculoase pentru o experiență de neuitat în inima Olteniei. Cât costă o noapte într-o locație de vis pentru un sejur de excepție

Unde poți mânca scrob oltenesc în Craiova? Restaurante și locuri cu specific tradițional

Deși apare tot mai rar în meniurile restaurantelor obișnuite din țară, scrobul oltenesc se mai găsește în prezent în câteva dintre locațiile cu specific tradițional din Craiova, care vor să îi păstreze și să îi dea mai departe gustul autentic, ce amintește de vremurile de demult. Pe lista celor mai cunoscute locații în care poți încerca acest preparat delicios se află Restaurantul Galaxy, Hanul Domnesc, Popasul Oltenesc, Taverna Oltenească, Restaurantul Ciobănașul, Vatra Romană, Restaurant Casa Ghincea și multe altele.

Citește și: Zi DECISIVĂ pentru Culiță Sterp. Artistul și-a primit sentința. Fanii sunt devastaţi de verdictul CRUNT. Este condamnat definitiv după accidentul rutier provocat în Cluj

Care sunt cele mai bune mâncăruri oltenești?

Mâncărurile oltenești ies în evidență cu un gust intens, datorită condimentelor simple, dar care oferă o aromă deosebită. De asemenea, usturoiul, leușteanul, ardeiul iute și multe alte arome sunt nelipsite. Este bine cunoscut faptul că pe mesele oltenilor, prazul ocupă un loc de cinste, la fel și ciorbele acre, brânzeturile de casă și afumătura. Pe lista celor mai cunoscute și apreciate preparate din această zonă a țării se află:

  • Tochitura oltenească;
  • Bulzul;
  • Ciorba de burtă sau de văcuță;
  • Ciorba de praz;
  • Prazul pane;
  • Mâncare de castraveți murați cu pui sau alte tipuri de carne;
  • Tarta de praz cu morcovi;
  • Pastrama afumată de oaie;
  • Salata de vinete și multe altele.