Stiri

Sâmbată Mare: Tradiţia pe care toţi românii ar trebui să o respecte

Sâmbată Mare: Tradiţia pe care toţi românii ar trebui să o respecte
[Sursa foto: Facebook ]
Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, înainte de Învierea Domnului.

În Sâmbăta Mare, creştin ortodocşii au de respectat o serie de tradiţii şi obiceiuri. Aceasta este ultima zi din Săptămâna Mare, dar în acelaşi timp reprezintă şi finalul postului, înainte de Paşte.

Cea mai importantă tradiţie în Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare, se fac ultimele pregătiri înainte de Paşte, dar cea mai importantă tradiţie are loc seara. Înainte de miezul nopţii, credincioşii merg la slujba de Înviere, unde toată lumea se roagă şi ascultă cu mare evlavie.

La miezul nopţii, preoţii îmaprt lumina, iar credincioşii o transmit mai departe, până când toată lumea prezentă are lumânările aprinse. În unele locuri din ţară, oamenii merg la cimitir după slujba de Înviere, unde aprind lumânări şi dau de pomană. Se spune că este bine ca lumânarea aprinsă de la biserică să fie dusă acasă, pentru a aduce lumina în gospodărie şi pentru a feri locuinţa de rele.

Obiceiuri şi tradiţii în Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare, gospodinele termină mâncarea pentru prima zi de Paşte şi fac ultimele retuşuri înainte de Învierea Domnului. În tradiţia populară, sâmbăta era ziua în care se sacrificau mieii. Oasele şi resturile acestora erau strânse şi îngropate lângă un măr sau un păr, pentru ca familia să fie sănătoasă în tot restul anului.

Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbăta Mare, pentru ca Domnul să vadă înăuntrul fiinţei tale, în momentul când se deschid cerurile. O altă superstiţie spune că dacă te împiedici înainte de slujba de Înviere, vei avea un an plin de greutăţi. 

Ouăle de Paşte ne feresc de ghinioane, iar coaja lor îngropată în pământ ar apăra animalele din gospodărie. De asemenea, fetele nemăritate care păstrează cojile vor grăbi căsătoria. 

La ţară, femeile pregătesc coşul care trebuie dus la biserică, înainte de slujba de Înviere. Acesta trebuie să conţină un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.