Stiri

Prima Casă 2023. Tot ce trebuie să știi despre acest program

Prima Casă 2022
Prima Casă 2023. Tot ce trebuie să știi despre program [Sursa foto: PixaBay]
Iată tot ce trebuie să știi despre programul Prima Casă 2023.

Prima Casă 2023. Românii care își doresc să își achiziționeze prima locuințe o pot face în continuare și î anul 2023, prin ajutor din partea statului. Este vorba despre programul Prima Casă, care va continua sub numele de Noua Casă, a anunțat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM – IFN S.A.

„Continuăm programul Prima Casă și la anul, în 2023, sau Noua Casă, cum e acum.

În acest moment avem consumat între 75% și 80% din plafon. Practic, avem 8600 de români care au accesat programul Noua Casă, iar din plafonul de 1,5 miliarde de lei s-au consumat 1,2 miliarde lei. Până la sfârșitul anului sperăm să ajungem la un grad de consum de peste 90%, ceea ce este bine într-un an de criză, în care decizia de a investi este mai reținută. De fapt, venim după trei crize.
Și să nu uităm că în 2020 timp de 4 luni, economia mondială a fost închisă, lockdown total”
, a declarat Dumitru Nancu, pentru DC News.

Citește și: Veste bună pentru românii cu rate la bănci! Cei care au rate bancare vor putea amâna plata acestora

Programul „Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa a fost în valoare de 1,5 miliarde lei, potrivit FNGCIMM. 

Prima Casă 2023
Iată tot ce trebuie să știi despre programul Prima Casă 2023.[Sursa foto: PixaBay]

Prima Casă 2023. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să se înscrie în program

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

• La data solicitării creditului garantat, declara pe propria răspundere fie ca nu deține in proprietate exclusiva sau împreună cu soțul ori soția nicio locuința, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobândită, fie ca deține in proprietate exclusiva sau împreuna cu soțul ori soția cel mult o locuința, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafața utila mai mica de 50 mp.

• Achiziționează in cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă in cartea funciara in condițiile legi.

• Are calitatea de împrumutat in raport cu finanțatorul.

Prima Casă 2023
Prima Casă 2023[Sursa foto: PixaBay]

Prima Casă 2023. Care sunt documentele necesare

• Solicitare de garantare/ Solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare si Promisiunea de garantare daca este cazul;
• Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al soțului/soției, daca este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificata;
• Declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
• Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privata cu data certa;
• Extras de carte funciara privind locuința ce urmează sa fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare;
• Certificatul de eficienta energetica pentru una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica;
• In cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează si promisiunea unilaterala de creditare emisa de către Banca;
• In cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței achiziționate din cadrul Programului si pentru ridicarea temporara a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.