Stiri

Preț parcare București 2023: Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?

Preț parcare București 2023: Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?
Preț parcare București 2023 [Sursa foto: PixaBay]
Atenție, șoferi! Iată care sunt noile tarife percepute de Primăria Capitalei, dar și cât este amenda pe care o pot primi șoferi care nu achită taxa de parcare.

Parcarea în București reprezintă o adevărată problemă pentru persoanele care circulă cu mașina, iar având în vedere că prețul acesteia se modifică de la an la an, mulți se întreabă care este tariful acesteia în 2023. Începând cu data de 1 martie, Primăria Capitalei a hotărât să introducă noi tarife, iar riveranii sunt cei mai avantajați. Iată cât trebuie să plătească bucureștenii pentru un loc de parcare, dar și care este valoarea amenzii dacă nu achiți taxa de parcare. 

Citește și: Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? Calendarul zilelor libere legale

Preț parcare București 2023: Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?
Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Zilele orașului Alba Iulia 2023: Când are loc AlbaFest? Programul evenimentelor

Cât trebuie să plătească bucureștenii pentru un loc de parcare? 

La începutul anului, Capitala era împărțită în trei zone cu tarife diferite, însă începând cu data de 1 martie 2023 a fost perceput un preț unic.

Parcarea este plătită de luni până duminică, în intervalul orar 08:00-20:00, iar tariful unitar este de 5 lei pe oră. De asemenea, Primăria Capitalei a introdus și un abonament în valoare de 25 de lei pentru o zi și 500 de lei pentru o lună, iar șoferii pot parca oriunde în zonele marcate cu albastru. Riveranii sunt cei avantajați, deoarece aceștia trebuie să plătească doar 50 de lei pe lună sau 500 de lei pentru un an. 

Preț parcare București 2023: Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?
Cât trebuie să plătească bucureștenii pentru un loc de parcare[Sursa foto: PixaBay]

În ceea ce privește autocarele și autovehiculele ce desevesc industria cinematografică, tariful unic este în valoare 20 de lei pe oră, de luni până duminică. Mai mult chiar, a fost introdus și un tarif de exploatare pentru locurile de parcare a căror folosire este necesară pentru încărcarea autovehiculelor electrice, în valoare de 300 de lei pe lună, pe un singur loc de parcare și 0,15 lei kW vândut. 

Citește și: Sânzienele 2023: Ce trebuie să facă fetele nemăritate pentru a-și visa ursitul?

Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?

Primăria Capitalei a anunțat și sancțiuni pentru cei care nu achită taxa de parcare. Șoferii, care vor să își lase mașina într-o parcare publică, trebuie să achite taxa în termen de 15 minute, în caz contrar, acești vor primi o amendă în valoare de 200 de lei, iar roțile mașinii vor fi blocate sau mașina ridicată. De asemenea, șoferii trebuie să țină cont de faptul că amenda pentru oprirea și staționarea neregulamentară variază între 290 și 725 de lei, plus două sau trei puncte penalizare. 

Preț parcare București 2023: Ce amendă primești dacă nu achiți taxa de parcare?
Locuri de parcare București 2023[Sursa foto: PixaBay]

Tarifele de parcare se pot achita prin următoarele modalități: tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare(parcometru), SMS sau on-line, prin intermediul aplicațiilor sau platformelor electronice specifice.