Stiri mondene

Povestea lui Nelly, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi

Povestea lui Nelly, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi
Povestea lui Nelly, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi [Sursa foto: Facebook]
Cine este Nelly și de ce a făcut o pauză atât de mare în cariera sa.

Cornell Iral Haynes Jr., cunoscut la nivel mondial sub numele Nelly, este unul dintre cei mai apreciați rapperi din ultimele două decenii și jumătate. Și-a început cariera muzicală în anul 1993, iar din 1999 a semnat cu una dintre cele mai importante companii din lume, Universal Records.

A avut un impact puternic încă din anul 2000, când s-a lansat în cariera solo. Atunci a scos pe piață albumul de debut Country Grammar, iar single-ul Ride with Me a fost un adevărat hit.

În plus, albumul a urcat pe primul loc în Billboard 200. Este și până în prezent cel mai bine vândut album al lui Nelly, în peste 8.4 milioane de exemplare doar în SUA.

Un alt album de succes este Nellyville, care a avut piese de succes precum Hot in Herre, Dilemma (alături de Kelly Rowland), dar și Air Force Ones. Albumul Sweat este și el unul dintre cele mai de succes din cariera sa și a debutat pe locul doi în topul american Billboard 200, vânzându-se în peste 342 de mii de exemplare în doar prima săptămână. De asemenea, și albumul Suit a debutat pe primul loc, cu 396 de mii de exemplare în prima săptămână. Pe fondul problemelor din viața personală, albumul Brass Knuckles a apărut tocmai în 2008. În 2010 a fost lansat albumul 5.0, în 2013 cel cu numele MO, iar ultimul a apărut în 2021, cu denumirea Heartland, o schimbare destul de mare de carieră, având în vedere că a încercat să readucă la viață anumite melodii de country într-o versiune nouă.

De ce a făcut Nelly o pauză atât de mare

Între lansarea albumului 5.0 și Heartland a fost o pauză de opt ani, timp în care Nelly și-a îndreptat atenția către alte pasiuni pe care le are, precum televiziune, film și poker. Nelly a fost prezent la mai multe turnee de poker, aceasta fiind una dintre marile sale pasiuni. A jucat alături de alte celebrități de la Hollywood, dar a fost prezent adesea și în cazinourile din SUA. Este recunoscut ca un jucător bun, dar destul de aprig, cu un stil de agresiv de joc.

În ce privește pasiunea pentru cinematografie, Nelly a avut propriul reality show din 2014 și până în 2015. Acesta s-a numit Nellyville și a avut două sezoane, povestea fiind axată pe muzica sa, pe cariera de actor și creșterea copiilor săi. În plus, între 2013 și 2016 el s-a aflat în distribuția serialului Real Husbands of Hollywood. La patru ani distanță, în 2020, el a fost anunțat în sezonul cu numărul 29 din Dancing with the Stars, unde a terminat pe locul trei alături de Daniella Karagach.

De altfel, debutul în industria cinematografică s-a produs tocmai în 2001, când a luat parte la filmul independent Snipes. În această producție, Nelly a interpretat rolul unui rapper celebru pe nume Prolifik.

Apoi, în 2005 a apărut într-un film foarte cunoscut: un remake al  The Longest Yard, în distribuția căruia s-au mai aflat Adam Sandler și Chris Rock. De altfel, pe coloana sonoră a acestui film se află două dintre melodiile sale, Errtime și Fly Away. Ulterior, în 2008 și 2009, Nelly a avut apariții episodice în CSI: NY, pentru ca în 2011 să poată fi văzut într-un episod din serialul 90210.

E implicat în acțiuni de caritate

De aproape două decenii, Nelly este implicat în acțiuni caritabile. El are propria fundație, ce se numește 4Sho4Kids, prin intermediul careia încearcă să contribuie la educarea afro-americanilor și a altor minorități și să atragă donatori de măduvă osoasă. Ulterior, în 2006, Nelly a început să organizeze un bal în orașul său natal, St. Louis, ce a avut ca scop o strângere de fonduri pentru acordarea unor burse. El a trimis astfel de mai bine de un deceniu doi studenți la facultate în fiecare an.

În 2010, el a strâns peste 1 milion de euro în cadrul unei campanii ce a avut ca scop combaterea foametei. Banii au fost ulterior direcționați către cei care au probleme de acest gen. Rapperul are o pasiune și pentru haine și a avut propriile colecții, denumite Vokal și Apple Bottom, care s-au bucurat de succes în SUA. Nelly a direcționat o parte din încasări către acte de caritate.

Deși a mai avut și probleme în viața personală, Nelly rămâne un nume de referință în industria muzicală din SUA și este unul dintre cei mai apreciați rapperi la nivel mondial. Drept dovadă, pe canalul său de YouTube are peste 4.6 milioane de abonați, iar unele dintre melodiile sale au depășit 1 miliard de vizualizări.