Cum poți să folosești ghințura, o plată rară cu proprietăți miraculoase din zona Bucovinei? Iată ce beneficii oferă aceasta.
Mulți români aleg să folosească tratamente naturiste pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni de care suferă. Ghințura se numără printre cele mai căutate plante medicinale, considerându-se că aceasta are proprietăți miraculoase. Din cauza unei exploatări excesive, aceasta a devenit o plantă rară și poate fi culeasă doar din culturi speciale. Iată cum se folosește ghințura, dar și pentru ce este recomandată.
Ce beneficii oferă ghințura pentru sănătate?
Ghințura este o plantă perenă, erbacee, cu creștere foarte lentă. Aceasta poate fi găsit în zonele deluroase și montane, unde este umezeală și umbră.
Având în vedere că este o plantă rară și ocrotită prin lege, în deosebi specia numită Gentiana Lutea, aceasta poate fi culeagă doar din culturi speciale, toamna sau primăvara devreme, după ce a împlinit 15 ani.
Ghințura are proprietati tonice, vermifuge, antiseptice, depurative, detoxifiante, antiinflamatoare, antitumorale, antimalarice, antipiretice, stomahice și acțiune coleretic-colagoga. Aceasta oferă numeroase beneficii pentru sănătate, astfel că este la mare căutare. Planta stimulează digestia, îmbunătățește tranzitul indestinal, funcțiile hepatice și biliare, reduce excesul ponderal, stimulează funcția sistemului nervos, ajută în creșterea poftei de mâncare, combate gripa și răceala, anemia, bolile de inimă și de rinichi, oboseala, stările depresive, frisoanele, durerile de dinți și vindecă reumatismul.
Cum se folosește ghințura, planta cu proprietăți miraculoase din Bucovina?
Ghințura poate fi consumată sub formă de tinctură sau ceai pentru tratarea afecțiunilor enumerate mai sus. Mai întâi, cei care vor să se bucure de proprietățile ei trebuie să pună rădăcina plantei la uscat sau să o cumpere direct uscată din magazinele naturiste. Tinctura se face prin amestecarea bucăților mici din rădăcină cu alcool de 70 de grade. Cantitatea ideală este de 10 grame de rădăcină la 100 de mililitri de alcool și se lasă la macerat măcar 10 zile înainte de consum. Se recomandă consumul unei lingurițe de tinctură de 3-5 ori pe zi. Având un gust neplăcut, aceasta poate fi pusă în ceai sau în apă.
Ceaiul se prepară amestecând rădăcinile uscate cu apă și se consumă o cană sau două pe zi, înainte de mese. Ghințura poate fi folosită și extern, amestecând 100 de grame de rădăcini uscate și măcinate cu un litru de apă. Compoziția obținută se aplică sub formă de comprese pe rănile care se vindecă mai greu.