Stiri

Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România! Care este motivul

Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România! Care este motivul
Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România  [Sursa foto: Arena IT]
Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România, cu mici excepții.

Maşinile cu volan pe dreapta nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice dacă se va aproba un proiect de lege recent aprobat de Senat va fi avizat şi de deputaţi, scrie Adevărul.ro

Citeste si: Motivul pentru care Dorian Popa a rămas fără permis de conducere: „Fără voința mea, dar merit să fiu pedepsit”

Motivul pentru care mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România și ce excepții există de la regulă?!

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat și vizează toate mașinile cu volan pe dreapta care circulă pe drumurile publice, mai puțin cele, istorice.

„intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

De asemenea, documentul mai scoate în evidenţă şi amploarea luată de valul de înmatriculări de maşini cu volanul pe dreapta în România. Registrul Auto Român a realizat o statistică ce arată că la noi în ţară au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 maşini în anul 2019, care, din cauza Brexit, este şi ultimul an în care s-au putut efectua astfel de importuri de către persoanele fizice. 

Pe lângă asta, majoritatea mașinilor care au volanul pe dreapta sunt fabricate în intervalul 2000-2009. Un alt motiv expus pentru ca această lege să fie aprobată a fost legat de numărul accidentelor în care sunt implicate mașinile cu volanul pe dreapta, accidente care, de cele mai multe ori sunt soldate cu victime. Potrivit Poliţiei Române, numai în anul 2020, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma acestora au murit 33 de oameni.