Stiri

Lungmetrajul ”Întregalde”, de Radu Muntean, prezentat la festivalul Anonimul! Regizorul a făcut primele declarații: ”E un moment unic”

Lungmetrajul ”Întregalde”, de Radu Muntean, prezentat la festivalul Anonimul! Regizorul a făcut primele declarații: ”E un moment unic”
Radu Muntean
În cadrul festivalului Anonimul, regizorul și scenaristul Radu Muntean şi-a prezentat marţi seară, cel mai recent lungmetraj al său, „Întregalde”.

Cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL se va desfășura atât în aer liber, în GreenDolphinCamping, cât și în cinematograful din GreenVillage Delta Dunarii. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 9-15 august. ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje- românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. În cadrul festivalului Anonimul, regizorul şi scenaristul Radu Muntean şi-a prezentat cel mai recent lungmetraj al său, „Întregalde”. 

Filmul este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi co-produs de The East Company Productions. Scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, iar imaginea, de Tudor Vladimir Panduru. Din distribuţia lungmetrajului fac parte Maria Popistaşu („Marţi, după Crăciun”, „Heidi”, „Otto Barbarul”), Ilona Brezoianu („Sieranevada”, „Urma”) şi Alex Bogdan („Ana, mon amour”, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”) alături de Luca Sabin, Toma Cuzin („Aferim!”, „Comoara”), Carmen Lopăzan şi Gabor Bondi.

 

Lungmetrajul ”Întregalde”, de Radu Muntean, prezentat la festivalul Anonimul! Regizorul a făcut primele declarații: ”E un moment unic”
Lungmetrajul Întregalde [Sursa foto: Captură YouTube]

În fața unui public numeros, Radu Muntean a ținut un discurs, spunând ideea filmului, despre traseul lui, despre modul în care a lucrat cu actorii, profesionişti şi neprofesionişti. Conform spuselor sale, ideea acestui film a încolţit în urmă cu zece ani, după ce a aflat mai multe detalii despre asociaţiile de off-road care fac şi acţiuni umanitare. 

„E minunat să vezi atâţia oameni, mulţumesc că mi-a fost dată şansa să văd şi eu 2.000

de spectatori, 1.500, 1.200, câţi sunt aici, cu terase cu tot. E un moment unic pentru un cineast român.M-a atras ideea unei discuţii despre generozitate întoarsă pe toate părţile, despre ce ne mână în luptă când suntem generoşi, dacă suntem la fel de generoşi atunci când lucrurile devin mai complicate în jurul nostru, dacă e uşor să fii generos atunci când e mai confortabil şi mai puţin când viaţa îţi e în pericol. Mi s-a părut că oamenii ăştia au un combo de satisfacţie când se duc pe munte şi livrează ajutoare”, a spus Radu Muntean.

Lungmetrajul ”Întregalde”, de Radu Muntean, prezentat la festivalul Anonimul! Regizorul a făcut primele declarații: ”E un moment unic”
Lungmetrajul Întregalde[Sursa foto: Captură YouTube]

Radu Muntean, despre bugetul lungmetrajului „Întregalde”

În continuare, regizorul a precizat că noul documentar este diferit de tot ce a făcut până acum, din punct de vedere estetic. De asemenea, Radu Muntean le-a dezvpluit spectatorilor și despre bugetul lungmetrajului, fiind în mare parte filmat noaptea, în perioada noiembrie- decembrie 2020.

„Am ambiţia de a sincroniza timpul spectatorului cu timpul personajelor şi aşa mi se pare că se creează o legătură şi o acumulare de tensiune către finalul filmului”. În varianta asta, nu există posibilitatea de a „îmbunătăţi” filmul la montaj. Există, din când în când, perspectiva locului. Există cadre largi în care oamenii sunt mici- e un soi de a atrage atenţia asupra faptului că există ceva misterios în locul ăla.(...) Când mi-a venit ideea, am crezut că pot să fac un film cu buget redus, fără CNC- era un moment acum 10 ani când nu prea mai primeam bani noi, cineaştii, de la Centrul Naţional al Cinematografiei- şi am zis să fac un film simplu, cu patru oameni într-o pădure, într-o maşină. Numai că dacă secvenţele se întâmplă noaptea, pădurea aia trebuie luminată, iar asta e şi costisitor şi consumă foarte mult timp(...) A devenit un film mediu spre destul de scump”, a mai adăugat regizorul Radu Muntean. 

Trailer- Întregalde

”Întregalde” este cel de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean, după „Furia” (2002), „Hârtia va fi albastră” (2006), „Boogie” (2008), „Marţi, după Crăciun” (2010), „Un etaj mai jos” (2015) şi „Alice T.” (2018).