Stiri

Lunea Mare: Ce este bine să faci în această zi?

Lunea Mare: Ce este bine să faci în această zi?
[Sursa foto: Facebook ]
De luni, 18 aprilie, am intrat în Săptămâna Mare, o perioadă foarte importantă pentru creştini ortodocşi.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de Paşte. Fiecare zi este caracterizată prin slujbe speciale ţinute de preoţi. Credincioşii ţin post, se roagă şi se spovedesc în această săptămână, purificându-se pentru Învierea Mântuitorului.

Ce semnificaţie are Lunea Mare şi ce slujbă se ţine în această zi

Lunea Mare urmează imediat după Duminica Floriilor şi este prima zi din Săptămâna Patimilor. De luni încep şi Deniile, slujbe religioase care au loc seara şi care se ţin până în Vinerea Mare.

La Denia de luni, preotul scoate din altar icoana Sfântului Iosif, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Este povestită viaţa acestuia şi se aminteşte de modul în care Isus Hristos a fost vândut de Iuda. De asemenea, tot la slujba de luni seară se aminteşte povestea smochinului neroditor, blestemat de Isus înainte de intrarea în Ierusalim.

Lunea Mare: Ce este bine să faci în această zi?

Tradiţii şi obiceiuri în Lunea Mare. Ce este bine să faci în această zi

Începând cu Lunea Mare, credincioşii încep curăţenia de Paşte. Casa se ariseşte, se spală hainele şi se fac reparaţiile necesare. Se spune că odată cu această curăţenie de Paşte, vor dispărea toate relele din casă. În popor se spune că nu este bine să te prindă Paştele cu locuinţa nepregătită, pentru a nu se abate blesteme asupra casei.

Tot din ziua de luni, este imperios necesar ca creştin ortodocşii să ţină post, până sâmbătă noaptea, când este slujba de Înviere.

Mulţi credincioşi ţin un post şi mai sever în această săptămână, în care nu mănâncă nimic, de la răsărit şi până la apus. De asemenea, tradiţia recomandă abstinenţa conjugală în această perioadă. 

Începând de luni, gospodinele fac pregătirile pentru Paşte. Acestea încep să cumpere tot ce este necesar pentru masa de Paşte, pentru ca în zilele următoare să gătească bucatele tradiţionale pentru Învierea Domnului. Femeile vor vopsi joi ouăle, iar vineri sau sâmbătă vor prepara cozonacii.

Citeste si: Mesaje cu Hristos a Înviat! Urări de Paşte pentru 2022