Stiri

Lovitură dură încasată de Apple! Ce decizie a luat Uniunea Europeană

Lovitură dură încasată de Apple! Ce decizie a luat Uniunea Europeană
[Sursa foto: Facebook ]
Uniunea Europeană a luat o decizie care nu este deloc pe placul celor de la Apple.

Toate telefoanele şi tabletele din spaţiul european trebuie să aibă acelaşi tip de port de încărcare. Această lege a fost aprobată de Parlamentul European şi loveşte în plin compania americană Apple.

Apple, obligată să folosească port USB-C

Posesorii de iPhone nu vor mai avea probleme să împrumute un încărcător, atunci că nu îl vor avea pe al lor la îndemână. Toate telefoanele vor avea port USB-C, ceea ce înseamnă că va exista un singur tip de încărcător pentru toate dispozitivele.

Parlamentul European a aprobat directiva care impune folosirea portului USB-C ca port de încărcare comun pentru toate dispozitivele de dimensiuni mici și mijlocii.

În plus, cumpărătorii vor putea alege la achiziționarea unui dispozitiv nou, dacă să cumpere sau nu și un dispozitiv de încărcare. Propunerea a fost făcută de Comisia Europeană în luna aprilie a acestui an, pentru a reduce volumul de deşeuri electronice. Conform executivului Uniunii Europene, cantitatea de deşeuri electronice aruncate în fiecare an este de 11.000

de tone. Potrivit unui sondaj efectuat în 2018, mai bine de 50% dintre telefoane aveau un conector USB micro-B, 29% avea un conector USB-C și 21% un conector Lightning, folosit doar de dispozitivele Apple.

Lovitură dură încasată de Apple! Ce decizie a luat Uniunea Europeană

Toate dispozitivele vor avea port USB-C până la finalul anului 2024

Măsura adoptată în Parlamentul European nu se aplică doar pentru telefoane, ci şi pentru camerele digitale, căștile cu microfon, consolele video portabile, difuzoarele portabile, tastaturile sau mouse-urile.

Toate acestea vor trebui să fie echipate cu port de încărcare USB-C până la finalul anului 2024. Indiferent de producător, dispozitivele cu o putere de încărcare de maximum 100 de waţi vor trebui să respecte noua normă.

Pentru laptopuri trecerea se va face ceva mai greu, dar intră şi ele pe această listă de dispozitive. Vor trebui şi ele să fie dotate cu port USB-C, până în primăvara anului 2026.