Stiri

Legea pariurilor sportive online – impozitul pe câștigurile obținute

Legea pariurilor sportive online – impozitul pe câștigurile obținute
Legea pariurilor sportive online – impozitul pe câștigurile obținute
Legea pariurilor sportive online. Precizări importante pentru jucătorii caselor de pariuri online

Casele de pariuri din România, începând cu luna iulie 2015, dețin un domeniu reglementat atât din perspectiva operatotilor de pariuri cât și a clienților. Anterior acestui moment, legea interzicea pariorilor să utilizeze casele de pariuri online nelicențiate de către ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc). În același timp însă, operatorii de pariuri nu puteau aplica pentru o licență, în lipsa normelor de aplicare care să permită intrarea în legalitate a operatorilor de pariuri.

La finalul anului 2014, a fost făcut un prim pas spre reglementarea domeniului pariurilor online, prin emiterea unei ordonanțe de urgență ce avea drept consecință faptul că pariorii online nu vor mai risca amenzi uriașe dacă pariază la case de pariuri autorizate de ONJN. Prin normele de aplicare ale legii, operatoriilor le-a fost permis să aplice pentru o autorizație limitată ca timp. Astfel, chiar dacă legea cuprindea amendamente contestate de către operatori, precum obligația de a plăti taxe din anii precedenți, interesul a fost unul destul de mare.

Precizări importante pentru jucătorii caselor de pariuri online

Pentru prima oară, este important ca fiecare casa de pariuri online care urmează să fie accesată pentru jocuri, să dețină autorizație din partea ONJN. Amenzile pentru cei care continuă să parieze la case de pariuri neautorizate, cuprind sume foarte mari de 50.000 RON.

În al doilea rând este foarte importantă verificare și plata impozitelor, aceasta se calculează la fiecare retragere în parte și există trei nivele de impozitare. Legea integrează Articolul 77, aliniatul 9, unde este menționat faptul că impozitul anual datorat pentru veniturile din jocurile de noroc, se determină prin aplicarea unui barem de impunere asupra fiecărui venit brut. Astfel, pentru sume primite de către un participant în valoare de 66.750 RON sau mai mici, dețin un impozitiv de 1%; pentru sume peste 66.750 – 445.000 RON inclusiv, impozitul este de 667,5+ 16%; iar pentru sume peste 445.000 RON, impozitul este de 61.187,5+ 25%.

În plus, începând cu luna martie a anului 2018, impozitul pe retrageri a început să se facă direct la sursă, fără să mai fie necesară plata fizică a fiecărui jucător la ANAF. Astfel, casele de pariuri autorizate, rețin și plătesc direct impozitul la bugetul de stat, iar în momentul în care un jucător retrage o suma de bani, acesta va primi în cont mai puțin cu 1% (reprezentând impozitul pe venit din pariuri sportive) sau în funcție de suma retrasă, conform celor menționate mai sus.

Taxă pentru depuneri la pariuri online

În plus, începând cu 1 ianuarie 2019, operatorii de pariuri online sunt obligați să plătească o taxă de viciu de 2%. Chiar dacă această taxă trebuie să fie susținută în mod normal de către operatori, unii dintre aceștia au început să o transfere către jucători. Astfel, în momentul în care un parior depune o suma de 100 RON, se vor opri 2 RON taxă, dar acest lucru nu este aplicat de către toate casele de pariuri. Acestea sunt coordonatele de avut în vedere în momentul în care vine vorba de taxe în domeniul caselor de pariuri online.