Stiri

La mulți ani, România! Semnificația zilei de 1 decembrie

 La mulți ani, România!
Pe 1 decembrie 2020 se sărbătoresc 102 ani de la Marea Unire.

Ziua națională a României a fost declarată pe 1 decembrie prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Această dată stabilită prin lege marchează un moment foarte important din istorie, și anume, Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918 când s-a votat unirea Transilvaniei cu România. Actul acesta a avut loc după ce pe 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea,

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă", anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări, potrivit Mediafax.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Cum este sărbătorită Ziua Naţională anul acesta

Ziua Națională a României se va desfășura în condiții speciale, având în vedere pandemia de coronavirus. Nu va mai avea loc tradiționala defilarea a militarilor și tehnicii de luptă, și nici avioanele nu vor mai survola spațiul aerian.

Ceremonie restrânsă la Arcul de Triumf

Ceremonie restrânsă la Arcul de Triumf / Sursa foto: Agerpres

Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa, începând cu ora 11:00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală.
Potrivit unui comunicat al MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

Evenimentul nu va fi deschis publicului larg.