O legendă a muzicii s-a stins! Cine este artista care a murit după un AVC?
Lumea muzicii a pierdut o voce emblematică. Gwen McCrae, una dintre cele mai apreciate artiste ale scenei R&B și disco din anii ’70, s-a stins din viață pe 21 februarie 2025, în Miami, la vârsta de 81 de ani. Cunoscută pentru hituri precum “Rockin’ Chair” și “Lead Me On”, McCrae a fost una dintre artistele care au deschis drumul muzicii disco, contribuind la transformarea ringului de dans într-un spațiu al libertății și al expresiei artistice.
Cine este artista celebră care s-a stins în urma unui AVC suferit în urmă cu mai mulți ani
Vestea dispariției sale a fost confirmată de fostul său soț și colaborator muzical, George McCrae, care a declarat că artista a murit într-un centru de îngrijire din cauza complicațiilor provocate de un accident vascular cerebral suferit în 2012. Născută pe 21 decembrie 1943 în Pensacola, Florida, Gwen McCrae, pe numele real Gwendolyn Patricia Mosley, și-a început drumul în muzică în biserică, interpretând cântece gospel.
Crescută de mama sa, Winnie (Lee) Mosley, după moartea timpurie a tatălui ei, Gwen a visat inițial la o carieră în muzica religioasă. Această influență spirituală avea să rămână o constantă în stilul său muzical, chiar și atunci când a pășit pe scena muzicii R&B și disco. În 1963, l-a întâlnit pe George McCrae, care era atunci staționat în Pensacola cu Marina Statelor Unite. Cei doi s-au căsătorit curând după aceea și, începând cu 1967, și-au unit forțele pe plan muzical, formând un duo care avea să devină binecunoscut în cluburile din Florida.
Gwen și George McCrae au semnat cu casa de discuri TK Records, fondată de Henry Stone, un label care avea să devină un pilon al muzicii proto-disco. Alături de artiști precum Betty Wright și KC and the Sunshine Band, Gwen McCrae și-a găsit locul într-un curent muzical care pregătea terenul pentru explozia disco de la sfârșitul anilor ’70.
Deși Gwen McCrae a avut mai multe hituri pe plan național, scena muzicală din Miami a fost cea în care s-a remarcat cu adevărat. Stilul său dinamic și ritmurile pline de energie se potriveau perfect cu atmosfera vibrantă a orașului. În 1972, McCrae a fost prima artistă care a lansat balada “You Were Always on My Mind”, un cântec care a devenit celebru în interpretările ulterioare ale lui Elvis Presley, Willie Nelson și Pet Shop Boys.
Punctul culminant al carierei sale a venit în 1975, când a lansat hitul “Rockin’ Chair”. Melodia, cu un groove senzual și un ritm balansat, a ajuns pe locul 1 în topul Billboard R&B și pe locul 9 în clasamentul pop Billboard Hot 100. Aceasta a fost perioada în care numele său era sinonim cu ritmurile de dans și cu atmosfera cluburilor de noapte. Succesul “Rockin’ Chair” a venit la scurt timp după explozia globală a piesei “Rock Your Baby”, lansată de George McCrae în 1974. A existat o oarecare controversă în legătură cu aceste două melodii. Gwen McCrae a susținut că piesa “Rock Your Baby” fusese scrisă pentru ea de către Harry Wayne Casey și Richard Finch, dar că ea a decis să i-o ofere soțului său pentru a-i susține cariera. După succesul acestuia, ea a cerut propriul ei hit, iar “Rockin’ Chair” a devenit răspunsul la această dorință. George McCrae a avut însă o versiune diferită asupra evenimentelor. Potrivit acestuia, relația lor era deja pe cale de destrămare, iar Gwen i-ar fi cedat piesa în încercarea de a salva căsnicia. Indiferent de adevărul din spatele acestei povești, mariajul celor doi s-a încheiat în 1976, când au decis să divorțeze. După destrămarea TK Records în 1981, Gwen McCrae s-a mutat la New York și a semnat cu Atlantic Records, unde a lansat piesa “Funky Sensation”, care a avut un succes moderat. Deși perioada disco se apropia de final, artista și-a păstrat un public fidel. În timp ce în Statele Unite cariera sa începea să încetinească, McCrae a descoperit un nou val de fani în Europa, în special în Marea Britanie. În anii ’80, mișcarea “rare groove” a dus la redescoperirea unor piese soul clasice, iar Gwen McCrae a fost adoptată ca una dintre figurile reprezentative ale acestui curent.