Stiri

Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu are nevoie de pașaport sau buletin când călătorește

Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu are nevoie de pașaport sau buletin când călătorește
Regele Charles al III-lea [Sursa foto: Instagram/ The Royal Family, colaj Radio Impuls]
Regele Charles al III-lea continuă obiceiul mamei sale: circulă fără pașaport!

Regele Charles al III-lea va călători în străinătate fără pașaport deoarece, spre deosebire de alți membri ai familiei regale, nu va avea nevoie de unul. Documentul va fi eliberat pe numele său. Preambulul din fiecare document va spune acum: „Secretarul de stat al Majestății Sale Britanice solicită și cere, în numele Majestății Sale, tuturor celor pe care îi poate interesa să permită purtătorului să treacă liber, fără îngăduință sau împiedicare și să acorde purtătorului o astfel de asistență și protecție, după cum este necesar.” 

Din același motiv, regele va fi singura persoană din Marea Britanie care poate conduce fără permis.

Citește și: Profeția lui Nostradamus despre regele Charles al III-lea care zguduie monarhia britanică: "Ei vor ruina poporul când va veni vremea"

Privilegiile suveranilor britanici

Două zile de naștere

Mama lui Charles, Regina Elisabeta a II-a, a avut două zile de naștere- ziua ei de naștere reală pe 21 aprilie, care a avut loc în privat, și o sărbătoare publică oficială în

a doua marți din iunie, când vremea de vară tinde să fie mai bună pentru paradele în aer liber. Deoarece ziua de naștere a lui Charles este la începutul iernii pe 14 noiembrie, este probabil că va avea și o „zi de naștere oficială” într-o lună mai caldă.  Sărbătoarea publică- Trooping the Color- datează de mai bine de 250 de ani și implică peste 1.400 de soldați, 200 de cai și 400 de muzicieni într-o etapă de precizie militară.
Forțele Aeriene Regale încheie procedurile cu o treabă în timp ce membrii familiei regale privesc de pe balconul Palatului Buckingham din centrul Londrei.

Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu are nevoie de pașaport sau buletin când călătorește
Regele Charles al III-lea[Sursa foto: Hepta]

Fără vot

Monarhul britanic nu votează  și nu poate candida la alegeri. În calitate de șef de stat, el sau ea trebuie să rămână strict neutru în afacerile politice. Aceștia sunt implicați în deschiderea oficială a sesiunilor parlamentare, aprobă legislația din parlament și țin întâlniri săptămânale cu premierul.

Lebede, delfini și sturioni

Monarhul britanic nu domnește doar peste oameni. Începând cu secolul al XII-lea, lebedele nemarcate din apele deschise din Anglia și Țara Galilor sunt considerate proprietatea monarhului. În fiecare an, drepturile regale sunt exercitate pe porțiunile râului Tamisa, unde lebedele sunt numărate într-o tradiție care a devenit acum o măsură de conservare. Prerogativa regală se aplică și sturionilor, delfinilor și balenelor din apele britanice.

Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu are nevoie de pașaport sau buletin când călătorește
Regele Charles al III-lea[Sursa foto: Instagram/ The Royal Family]

Citește și: Regele Charles al III-lea, frustrat de unele proceduri ale încoronării. Mesajul citit pe buze pe care monarhul l-a transmis Camillei în timp ce se aflau pe balconul regal: "Este plictisitor"

Poet oficial

La fiecare 10 ani, Marea Britanie numește un poet laureat care compune versuri pentru monarh. Postul onorific include un muc de sherry-- echivalentul a 720 de sticle. Tradiția datează din secolul al XVII-lea. Carol Ann Duffy a devenit prima femeie nominalizată ca poet laureat când a fost numită în 2009. Ea a compus poezii pentru nunta Prințului William din 2011, pentru cea de-a 60-a aniversare de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în 2013 și pentru căsătoria prințului Harry în 2018.

Mandat regal

Eliberat celor care furnizează în mod regulat monarhului bunuri și servicii, mandatul este o mare onoare și un impuls pentru vânzări. Supermarketurile Burberry, Cadbury, Jaguar Cars, Land Rover, Samsung și Waitrose se numără printre companiile cu mandat regal.