Stiri

Dimineața Nebună. Studiu: Treburile casnice pot preveni apariția bolilor. Audio

Dimineața Nebună. Studiu: Treburile casnice pot preveni apariția bolilor. Audio
Dimineața Nebună. Studiu: Treburile casnice pot preveni apariția bolilor. Audio [Sursa foto: PixaBay]
Un studiu arată că treburile casnice pot preveni apariția bolilor. Iată de ce boli poți scăpa dacă te implici mai mult în treburile de acasă.

Un studiu realizat de o echipă de cercetători din Singapore arată cât de importante sunt treburile casnice în sănătate organismului uman și în prevenirea tuturor bolilor. Echipa de cercetători a luat la întâmplare 249 de adulţi din oraşul Yishun din Singapore cu vârste cuprinse între 21 şi 64 de ani şi 240 de participanţi cu vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani. Cercetătorii le-a cerut participanților la studiu să efectueze teste ale funcţiilor cognitive, precum şi activităţi de evaluare a capacităţilor lor fizice, cum ar fi să se ridice de pe scaun cât mai repede posibil, potrivit The Guardian.

Participanții la studiu au fost întrebați despre nivelul de activitate fizică pe care îl fac zilnic și au cerut detalii inclusiv despre cantitatea de muncă ușoară (cum ar fi ştergerea prafului) şi grea (cum ar fi frecarea podelei) pe care o făceau în casă, şi au fost evaluaţi în ceea ce priveşte riscul de a cădea, pe baza unor măsurători cum ar fi puterea de extensie a genunchiului.

Ce au descoperit cercetătorii în urma studiului realizat?! 

În urma studiului, femeile au fost cele care au declarat că efectuau un nivel ridicat de activităţi casnice grele sau uşoare. După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul şi cantitatea de activităţi casnice uşoare efectuate, echipa a constatat că scorurile cognitive şi de atenţie au fost cu 8% şi, respectiv, 14% mai mari pentru adulţii în vârstă care efectuau o cantitate mare de activităţi casnice grele, în medie 131 de minute pe săptămână. 

Echipa a constatat, de asemenea, că scorurile cognitive au fost cu 5% mai mari în cazul adulţilor în vârstă care au raportat niveluri ridicate de menaj uşor, în medie 902 minute pe săptămână, iar scorurile de memorie au fost mai mari, în comparaţie cu cei care au efectuat niveluri scăzute de astfel de sarcini, în medie 89 de minute pe săptămână.

„Treburile casnice sunt o activitate intenţionată desfăşurată de mulţi adulţi în vârstă. Independent de recreere, naveta şi alte activităţi fizice legate de muncă, munca grea în gospodărie este legată de o memorie mai clară şi de o mai bună protecţie împotriva căderilor la adulţii în vârstă”, a spus Dr. Shiou-Liang Wee, coautor al cercetării, de la Institutul de Tehnologie din Singapore şi de la Institutul de Educaţie şi Cercetare Geriatrică. 

Acest subiect a fost dezbătut și de Mishu și Cosmin în matinalul „Dimineața Nebună” și dacă nu ați fost pe frecvențele noastre când au discutat, poți asculta momentul chiar pe site-ul nostru, precum și alte momente din matinal.