Stiri

Dimineața Nebună: Care sunt riscurile scobitului în nas. Audio

Dimineața Nebună: Care sunt riscurile scobitului în nas. Audio
Care sunt riscurile scobitului în nas. Audio [Sursa foto: PixaBay]
Un studiu spune că scobitul în nas ar putea crește riscul de Alzheimer și demență. Ce spun Mishu și Cosmin despre acest studiu?!

Descoperă.ro arată că cercetătorii de la Universitatea Griffith, din Australia, au demonstrat că scobitul în nas poate crește riscul de Alzheimer. Studiul a fost experimentat pe șoareci, folosind nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier drept cale de invazie pentru a pătrunde în sistemul nervos central. Celulele din creier au răspuns apoi depunând proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer, arată sursa citată.

Despre acest subiect ceva mai delicat au discutat și Mishu și Cosmin în Dimineața Nebună, cu umos însă, în stilul lor caracteristic. Mishu s-a declarat deranjat de șoferii care fac asta la semafor și nu mai sunt atenți la culoarea verde, în vreme ce Cosmin a fost ceva mai sincer și a recunoscut că el și el face parte din categoria oamenilor care recurg la acest gest.

Dacă nu ai prins dialogul spumos dintre cei doi în această dimineață, poți asculta aici.

 

Citeste si: Dimineața Nebună: Polițist român, prins beat la volan de colegii de la Rutieră. Ce scuză a avut agentul- AUDIO

Bacteria din nas poate călători până la creier. Cercetător: „Poate declanșa patologii care arată precum boala Alzheimer” 

Profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie și Cercetare pe Celule Stem a explicat modalitatea prin care bacteriile din nas pot ajunge la creier. 

„Suntem primii care arată că  Chlamydia pneumoniae  poate ajunge din nas direct în creier, unde poate declanșa patologii care arată precum boala Alzheimer. Am văzut că acest lucru se întâmplă într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni”, a spus profesorul St John. 

Dimineața Nebună: Care sunt riscurile scobitului în nas. Audio
Care sunt riscurile scobitului în nas. Audio[Sursa foto: stirile pro tv]

Următoarea fază a acestui experiment este testarea pe oameni: „Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am descoperit cum ajung acolo”, spune cercetătorul. 

De asemenea, profesorul a expus o serie de motive pentru care oamenii ar trebui să evite scobitul în nas.

„Nu vrem să ne deterioram interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea pot face asta. Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul de bacterii care pot intra în creier”, avertizează profesorul St John.