Actualitate

Cutremur marți dimineața în Romania! Unde s-a resimțit cel mai tare seismul

Cutremur in Romania
Unde s-a resimtit cel mai tare cutremurl de marti dimineata
În ziua de 24 Ianuarie 2023, la ora 07:42:20 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 115km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 69km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti, 116km S de Bacau, 122km V de Braila, 123km V de Galati, 129km N de Bucuresti, 149km NE de Pitesti, 183km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 197km SV de Iasi.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100.

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor. Următoarea aplicație webGIS prezintă epicentrele cutremurelor din România şi din împrejurimi, conform  Selecției de Cutremure din Regiune BIGSEES  bazată pe  Catalogul Oficial de Cutremure ROMPLUS , realizat de către INFP.

( sursa INFP)