Actualitate

Cum spui adio fricii de stomatolog. Metoda simplă și rapidă

Cum spui adio fricii de stomatolog
Cum procedezi sa nu mai ai teama de stomatolog [Sursa foto: Pexels.com]
Sănătatea orală e considerată pe scară largă unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății generale.

Cu toate acestea, poate la fel de răspândită este frica de stomatolog. Această frică obișnuită poate proveni fie de la experiențele negative din trecut, fie de la zgomotele instrumentelor pe care stomatologii le folosesc.

În ceea ce privește importanța îngrijirii bucale pentru sănătatea generală, teama de dentist nu mai este o problemă. Temerile ușoare legate de realizarea tratamentelor stomatologice sunt cel mai bine remediate dacă mergi la dentist.

Nici în cazul intervențiilor chirurgicale complexe nu vei simți durere sau disconfort. Spre exemplu, dacă trebuie să ți se insereze un număr mare de implanturi dentare, poți cere ca pe lângă anestezia dentară să fii și sedat, astfel încât în timpul procedurii să fii relaxat și să uiți că te afli pe scaunul stomatologului. Mai mult, ești conștient și cooperezi foarte bine cu medicul chirurg pe toată perioada intervenției.

Ce este sedarea conștientă

Sedarea conștientă este o metodă simplă, neinvazivă, care este realizată doar de către un medic specialist ATI. Ea este potrivită atât pentru tratamentele stomatologice ale copiilor, cât și ale adulților. Este bine să știi că există mai multe tipuri de sedări în stomatologie, și anume: inhalosedarea, sedarea enterală și sedarea intravenoasă. În cazul copiilor, cea mai recomandată este inhalosedarea. Potrivit NHS, procedura înseamnă o mască ce se pune pe nas, prin care se inhalează un amestec de aer, oxigen și protoxid de azot, într-un procent personalizat de medicul anestezist.

Efectul de relaxare începe după câteva inhalări, iar spre sfârșitul intervenției chirurgicale se va administra doar oxigen pur. Astfel, copilul își va reveni imediat și ușor, iar după terminarea procedurii va putea pleca acasă pe picioarele lui.

La adulți, sedarea intravenoasă este printre cele mai utilizate. Ea presupune administrarea unor medicamente intravenos, iar pe toată durata procedurii, medicul anestezist ATI monitorizează atent pulsul, tensiunea arterială și saturația oxigenului.

Cui îi mai este recomandată sedarea

Ei bine, sedarea nu este recomandată doar pentru a depăși frica de stomatolog și pentru persoanele care vor tratamente cu implanturi dentare. Ea mai este indicată și persoanelor cu nevoi speciale sau care au diferite probleme de sănătate generală, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli cardiace, copiilor necooperanți sau care nu pot sta calmi în timpul tratamentelor dentare.

Ce să faci înainte de sedare

Primul lucru pe care este bine să-l faci pentru a beneficia de un tratament stomatologic este să mergi la un medic dentist pentru a stabili tratamentul potrivit. Iar dacă știi că ai nevoie și de sedare, se va stabili și tipul de sedare pe care îl dorești. Însă medicul dentist, înainte de a realiza tratamentul dentar cu sedare, recomandă mai întâi un set de analize uzuale. Este bine să mai știi că înainte cu 3 ore de tipul de sedare nu trebuie să mănânci, iar cu două ore să nu consumi lichide.

Ce să faci după sedare

După sedarea conștientă e bine să te relaxezi timp de o zi sau două. În cazul în care ai avut o intervenție chirurgicală cu implanturi dentare, evită activitatea fizică mai mult de o săptămână. În ceea ce privește alimentația, aceasta trebuie să fie compusă din mese ușoare, cum ar fi supele ori iaurturile.

Prin urmare, tehnicile moderne de sedare în stomatologie, însoțite de un mediu prietenos și de medici dentiști de încredere, sunt aspecte importante care îți permit să ai parte de îngrijire dentară corectă și să scapi de frica de stomatolog.

Sursă poză: Pexels