• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Cu ce se ocupa George Simion în urmă cu 15 ani? Detalii surprizătoare ies la iveală despre trecutul liderului AUR

Noi detalii despre trecutul lui George Simion
Cum a început cariera politică a lui George Simion?  [Sursa foto: Facebook]
Dacă acum George Simion are interdicție în Republica Moldova, în trecut el milita pentru unirea Basarabiei cu România. Liderul AUR a fost și producător muzical.

Înfrângerea lui George Simion la alegerile prezidențiale din mai 2025 a iscat un val de reacții în mediul online. Liderul partidului AUR a ieșit pe locul doi, cu 46,40%. Contracandidatul său, Nicușor Dan, a obținut cu aproape 1 milion de voturi mai mult, ceea ce l-a făcut să devină președintele ales al României. La scurt timp după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor, detalii surprinzătoare au ieșit la iveală despre trecutul lui George Simion. Iată cu ce se ocupa acesta în urmă cu 15 ani, dar și cum a ajuns în politică.

Citește și: Andreas, fiul Deei Maxer, dezvăluiri emoționante despre mama lui plecată la Tempting Fortune Romania: "Puterea mamei vine de la noi, cei de acasă și de la iubirea noastră"

Noi detalii despre trecutul lui George Simion ies la iveală după înfrângerea de la alegerile prezidențiale

Pe vremea când avea doar 23 de ani, George Simion colabora cu cei mai cunoscuți artiști ai momentului din muzica urbană și organiza concerte la Chișinău pentru a susține ideea unirii Basarabiei cu România.

El și-a exprimat tare și clar apetența unionistă și aprecierea față hip-hop-ul românesc, în anii ce au urmat după terminarea liceului. Politicianul a fost, pentru o scurtă perioadă, și producător muzical, lucrând la un album, intitulat „Uniți sub tricolor”, pe care se regăsesc numele unor artiști importanți, precum Bitză, 1-Q Sapro sau Nimeni Altu, dar și trupa Morometzii. Ulterior, el a lucrat și la albumul „Eternia, alături de trupa Sangre. Vocea lui se poate auzi în piesa 7 din această compilație, „Interludiu I”.
La numele autorului apare George Simion, care se declara membru al mișcării „Noii Golani”.

Cu ce se ocupa George Simion la doar 23 de ani?
George Simion [Sursa foto: Facebook]

„E un eveniment caritabil. Am lansat un CD, 'Uniți sub tricolor', care costă 10 lei. Toți banii rezultați din vânzarea CD-urilor vor merge la liceul românesc din Tiraspol, 'Lucian Blaga'. Ne vom urca în autocare și vom merge să sărbătorim alături de frații noștri la Chișinău ziua de 1 Decembrie. Acolo va avea loc lansarea CD-ului pentru Basarabia”, povestea George Simion într-un videoclip de promovare a evenimentului, în urmă cu 16 ani, potrivit fanatik.ro.

Citește și: Sărbătoare mare cu cruce roșie pe 21 mai 2025, în calendarul ortodox. Ce sfinți ocrotitori ai creștinilor sunt prăznuiți de Biserică?

Motivul pentru care George Simion are interdicție în Republica Moldova

Dacă în trecut milita pentru unirea Basarabiei cu România, în prezent, George Simion are interdicție în Republica Moldova. El a fost dat afară din țara vecină pentru prima dată în anul 2009, când președinte era rusofilul Vladimir Voronin. La vremea respectivă, Simion a participat la o manifestație de comemorare a unirii celor două țări, iar polițiștii au constatat că a încălcat ordinea publică.

George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de cinci ani de autoritățile de la Chișinău, înaintea unui protest care trebuia să aibă loc în mai 2015. Interdicția care este acum în vigoare ar urma să expire în 2028, însă rămâne de văzut dacă lucrurile se vor schimba după ședința de judecată din 19 mai. Întrebat recent ce va face dacă va deveni președinte, având în vedere că are interdicție în două state vecine României, George Simion a recunoscut că este deschis la vizite oficiale și este în interesul celor două state să stabilească relații bune cu România.

„Depinde, este în interesul Ucrainei și Republica Moldova ca președintele României să se ducă și să aibă relații bune. Eu am toată deschiderea și cu toată dragostea o să mă duc nu doar la Kiev, ci și în Cernăuți. Și vreau să fac o vizită și la Chișinău. Având în vedere că interesul este al vecinilor noștri de a avea o relație bună cu vecinii. Dacă nu, e treaba lor, opțiunea lor', a afirmat politicianul.

Citește și: Meghan Markle, fotografii nemaivăzute cu Prinţul Harry! Cum aniverseaza ducesa de Sussex cei 7 ani de la nunta lor

Ce trebuie să știi despre trecutul lui George Simion?
George Simion, liderul partidului AUR [Sursa foto: Facebook]

Cum a ajuns George Simion în politică?

George Simion s-a născut la Focșani, în județul Vrancea. Cu toate acestea, el a absolvit cursurile Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București în 2005. Acesta a obținut și o licență în Administrație și Afaceri la Universitatea din București în 2008. Doi ani mai târziu, el a absolvit și un program de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializându-se în „Crimele comunismului”.

De la vârsta de 20 de ani, el s-a implicat în acțiuni civice, organizând proteste în sprijinul elevilor români din Repuplica Moldova. Cariera politică și-a început-o în 2012, când a fost înființată Platforma Unionistă Acțiunea, o coaliție de organizații non-guvernamentale, care militau pentru unirea Moldovei cu România. Aceasta l-a ajutat să își consolideze poziția de lider al mișcării unioniste. Un moment important de la începutul ascensiunii sale în politică îl reprezintă marșul comemorativ de amploare de la Chișinău din 2012, la care au participat 7.000 de oameni. Acesta a avut loc pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist.

În 2019, George Simion a candidat ca independent la alegerile europarlamentare. În același an, el a înființat și partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).