Stiri

Cruce roșie în calendarul ortodox mâine, 1 octombrie. Ce sărbătoresc românii în această zi

Cruce roșie în calendarul ortodox mâine, 1 octombrie. Ce sărbătoresc românii în această zi
[Sursa foto: Facebook ]
Joi, 1 octombrie, este o sărbătoare importantă pentru români. În calendarul ortodox este trecută cu cruce roşie.

 În calendarul ortodox, ziua de 1 octombrie este foarte importantă. În această zi se prăznuieşte o sărbătoare trecută cu cruce roşie. Este vorba despre Acoperământul Maicii Domnului, una dintre sărbătorile dedicate Fecioarei Maria.

Pe 1 octombrie se sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului

Cruce roșie în calendarul ortodox mâine, 1 octombrie. Ce sărbătoresc românii în această zi

 Pe 1 octombrie, creştinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox. În bisericile care folosesc calendarul iulian, această sărbătoare este prăznuită pe 14 octombrie.

Cunoscută în spaţiul slav şi ca "Pocrov", această sărbătoare aminteşte de o minune care s-a petrecut la Constantinopol, în secoul al IX-lea, la Biserica Vlaherne, unde erau păstrate veşmântul, omoforul şi o parte din brâul Fecioarei Maria.

Cruce roșie în calendarul ortodox mâine, 1 octombrie. Ce sărbătoresc românii în această zi

 Se spune că în timpul privegherii în cinstea Maicii Domnului, ascetul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria trecând prin uşile împărăteşti, sprijinită de sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul și urmată de un alai de sfinți îmbrăcați în haine albe. Sfânta Maria a îngenuncheat şi a început să se roage, cu lacrimi în ochi, pentru toţi creştinii. Aceasta i-a cerut lui Iisus să asculte toate rugile credincioşilor care îi invocă numele. După ce a încheiat rugăciunea, Fecioara Maria s-a apropiat de altar, apoi s-a înălţat şi şi-a întins acoperământul peste toţi oamenii din biserică, pentru a-i ocroti. 

 După acest episod, ascetul Andrei l-a întrebat pe ucenicul său, Epifanie: "Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?", iar Epifanie i-a răspuns: "O văd, sfinte părinte, și mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în sfântul locaș cu cinstitul ei omofor, ce strălucește mai mult decât soarele". 

 Maica Domnului a fost, conform scrierilor din Noul Testament, mama lui Iisus din Nazaret şi fiica lui Ioachim şi a Anei. Noul Testament mai spune că în momentul conceperii lui Iisus Hristos, era logodită cu Iosif din Nazaret. Aceleaşi scrieri mai dezvăluie că Sfânta Maria a rămas fecioară ca prin minune în timpul conceperii şi naşterii lui Iisus Hristos. Preaslăvirea Fecioarei Maria joacă un rol foarte important atât în biserica ortodoxă, cât şi în bisericile catolice, anglicane şi orientale. Foarte multe biserici şi catedrale îi poartă numele. Un exemplu foarte bun este Franţa, unde peste 70% din lăcaşele de cult sunt denumite după Fecioara Maria.