Stiri

Cele mai bune documentare despre Ucraina

Cele mai bune documentare despre Ucraina
[Sursa foto: Facebook ]
Pentru a înţelege mai bine conflictul din Ucraina, am alcătuit o listă cu cele mai bune documentare despre ţara vecină.

Documentarele sunt un mod bun de a afla adevăratul context al războiului din Ucraina. Fluxul imens de ştiri care relatează despre acest conflict poate fi copleşitor, dar cu ajutorul acestor documentare veţi înţelege mai bine evenimentele actuale.

Cele mai bune documentare despre Ucraina

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom (2015)

Cele mai bune documentare despre Ucraina

Vizionarea acestui documentar este esenţială pentru cine doreşte să înţeleagă spiritul ucrainenilor şi sfidarea maşinăriei militare ruseşti.

"Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom" prezintă evenimentele din Maidan Revolution, o serie de proteste care au avut menirea de a răsturna regimul corupt al preşedintelui Viktor Ianukovici, supus lui Putin.  

Donbas (2019)

Această dramă ucraineană prezintă războiul civil ca pe un carnaval ciudat şi suprarealist. Numele său se referă la regiunea disputată între Ucraina şi Rusia, iar faptele se petrec în timpul războiului civil din perioada 2014 şi 2015.

Vom vedea în acest documentar ce ştiri propagandistice şi ce violenţe a produs Rusia, dar şi o ilustraţie a corupţiei şi sărăciei din Ucraina. Există şi o serie de imagini extrem de dure în această peliculă, aşa că persoanele care ştiu că ar putea fi afectate emoţional ar trebui să sară peste acest film.

Citizen K (2019)

Documentarul realizat de Alex Gibney pentru Amazon Prime, despre oligarhul rus devenit dizident, Mikhail Khodorkovsky este un documentar revelator pentru oricine dorește să înțeleagă piramida de clientelism, îmbogățire reciprocă și amenințare care susține regimul lui Vladimir Putin.

Khodorkovsky a căzut în dizgraţia preşedintelui, iar acum este o figură importantă a opoziției. În 2003, se credea despre Mikhail Khodorkovsky că este cel mai bogat om al Rusiei, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari.

For Sama (2019)

Este deja foarte dificil să urmărești evenimentele din Kiev și alte orașe ucrainene fără să te gândești la Aleppo. Acest documentar este concentrat pe evenimentele petrecute în orașul sirian, care se află sub asediul forțelor lui Assad și este pulverizat de bombardierele rusești ale lui Putin. Waad Al-Kateab, jurnalist sirian devenit regizor, surprinde curajul cetățenilor din Aleppo, dar și cruzimea atacurilor aeriene rusești asupra spitalelor.

Citeste si: Cine este cel mai cunoscut lunetist din lume, care a venit în Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse