Stiri

Ce semnifică ziua de 1 Martie și Mărțișorul?! Legende și tradiții de 1 martie

Ce semnifică ziua de 1 Martie și Mărțișorul?! Legende și tradiții de 1 martie
Ziua de 1 martie este o zi a renașterii și a bună-dispoziției. Este prima zi de primăvară, ziua în care pare că începe o nouă viață pentru fiecare în parte.

Mărțișorul se primește în prima zi din martie de la o persoană dragă și se poartă toată luna, după care se pune într-un po înflorit. Se spune că dacă îți pui o dorință în momentul în care pui mărțișorul în pom, aceasta se va îndeplini.

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii. 

Tradiții și obiceiuiri de 1 Martie 

Despre tradiția mărțișorului nu se știe cu exactitate când a apărut, dar se estimează că este veche de sute de ani. Obiceiul a fost împrumutat și de vecinii noștri bulgari și moldoveni.

În unele zone ale țării există obiceiul conform căruia, în prima zi de primăvară părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur.

Acest talisman este însoțit de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii. Unii copii vor purta mărțișorul 12 zile la gât, apoi îl vor lega de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) se crede că și copilului îi va merge bine. Alți copii vor purta mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului. 

Legenda Mărțișorului 

Una dintre legende ne dezvăluie că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul nostru a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii. 

O altă legendă spune că Primăvara, aflată la plimbare la marginea unui păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Pentru acest lucru Primăvara a fost pedepsită de Iarna rea și necruțătoare, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit astfel la viață, iar Primăvara a învins Iarna.