Stiri

Ce este cardul european de sănătate și cum se poate obține?!

cardul european de sănătate
Ce este cardul european de asigurare de sănătate [Sursa foto: Cardeuropean.ro ]
Cardul european de sănătate este tot mai căutat de români. Iată cum se poate obține!

Românii sunt iubitori de vacanțe în țările străine, motiv pentru care vor să se simtă în siguranță atunci când părăsesc țara. Din acest motiv, tot mai mulți aleg să își facă cardul european de asigurări de sănătate. În anul 2022, mai mulți români au aplicat pentru acest document, care asigură gratuit servicii de urgență în Uniunea Europeană, Marea Britanie și Elveția. Este o diferență mare față de anii trecut, doar anul acesta fiind vorba despre 230.000

de persoane care au cerut cardul european de sănătate, în primele luni ale anului.

Cardul european de asigurări de sănătate a fost introdus e la 1 iunie 2004 până la 31 decembrie 2005, iar de la1 ianuarie 2006, cardul este emis recunoscut în toate statele participante: 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Cardul asigură accesul gratuit sau la un cost redus la servicii medicale în cursul vizitelor temporare în străinătate, dacă acestea devin necesare pe durata vizitei datorită unei boli acute sau datorită acutizării unei stări patologice pre-existente ce necesită tratament.

Citeste si: Se schimbă buletinele în România! Cărțile de identitate electronice vor avea cip cu antenă încorporată. Se vor putea face și plăți contactless

În România, pentru a putea primi un card european de asigurări sociale de sănătate asiguratul trebuie să fi fost asigurat continuu timp de minim 5 ani. Acest card este emis și distribuit doar de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar în celelalte state membre de către casele de asigurări naționale.

Ce este cardul european de sănătate
Tot mai mulți români apelează la cardul de sănătate european înainte de vacanțele în străinătate [Sursa foto: PixaBay]

Cum se poate obține cardul european de asigurări de sănătate

Cardul european de asigurare de sănătate este obținut de la Casa de sănătate din orașul în care sunteți asigurat. Solicitarea poate fi făcută online, pe site-ul cardeuropean.ro, iar la rubrica numită card european, trebuie doar să încărcați cartea de identitate. Documentul este gratuit, se eliberează în 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii și este valabil cel mult șase luni. Mai multe detalii despre solicitarea cardului european de sănătate găsiți pe site-ul oficial.

În cazul în care vă aflați în străinătate și rămâneți fără acest card sau l-ai deteriorat, trebuie să luați legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate care vi l-a eliberat. În 24 de ore veți primi pe adresa de mail un certificat provizoriu de înlocuire al cardului.