Stiri

Cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2022? Anunţ pentru şoferi

Cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2022
[Sursa foto: Facebook ]
Cât costă vigneta pentru Bulgaria? În 2022, preţul vignetei în Bulgaria va fi acelaşi ca în 2021. Află cât costă şi cum poate fi cumpărată! Anunţ important pentru şoferi

Cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2022? Este foarte important să nu uitaţi să plătiţi vigneta când intraţi în Bulgaria. În cazul în care aţi omis să achiziţionaţi vigneta, vă paşte o amendă. Nu strică să fim precauţi, aşa că în cazul în care ştiţi că sunteţi uituci, aveţi opţiunea de a plăti taxa şi online. 

UPDATE. Noile preţuri ale vignietei în Bulgaria de la 1 iulie 2022

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu luna iulie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulația autovehiculelor de transport marfă și pasageri.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, drumurile naționale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă și pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi și drumurile naționale de categoria I va fi majorat în două etape.

Astfel, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 și, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 6 și 9 stotinci (100 stotinci= 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

• între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:

• În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2022

Dacă vă planificaţi o vacanţă în Bulgaria sau în Grecia cu maşina, treceţi pe lista cheltuielilor şi vigneta, pe care o puteţi plăti chiar la intrarea în ţara vecină. Vigneta se poate achiziţiona de la vamă sau din benzinării şi aveţi posibilitatea de a alege să plătiţi taxa pentru un weekend, o săptămână, o lună, trei luni sau un an. Ca să circuli pe drumurile publice din Bulgaria, inclusiv pe autostradă, e nevoie să cumperi o vignetă. Neplata taxei va aduce după sine o amendă.

Cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2022

 Dacă vrei să eviţi eventualele cozi de la ghişeele din vamă sau pur şi simplu dacă vrei să scapi de o grijă înainte să pleci în vacanţă, există varianta de a achiziţiona vigneta online. O poți face cu 30 de zile înainte de data programată pentru călătorie. 

Cum poți cumpăra online vignita pentru Bulgaria?

 Poţi achiziţiona vigneta direct de pe pagina autorităţii bulgare, care deţine şi un meniu în limba română. Paşii sunt simpli, iar procesul nu durează decât câteva minute.

1. Selectezi „vignietă electronică pentru autoturism”;

2. Selectezi perioada de valabilitate (un weekend, o săptămână, 1,3 luni, 1 an);

3. Bifezi perioada de valabilitate (începând cu);

4. Completezi informații despre țară și numărul de înmatriculare;

5. Completezi adresa de mail ca să primești confirmarea plății;

6. Selectezi tipul cardului și plătești (tranzacție în leva).

Cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2022

 Autorităţile bulgare nu au făcut încă niciun anunţ cu privire la costul unei vignete în 2022, aşa că cel puţin la începutul anului, preţurile vor fi la fel ca în 2021 şi anume:

- Un weekend- 10 leva/ 25 lei

- O săptămână- 15 leva/38 lei

- O lună- 30 leva/ 75 lei

- 3 luni- 54 leva/135 lei

- Un an- 97 leva/ 244 lei