- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cardurile de sănătate, obligatorii pentru accesarea serviciilor medicale gratuite de la 1 martie! Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a redevenit funcțională

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost nefuncțională în cea mai mare parte a lunii februarie, motiv pentru care CNAS a decis ca serviciile medicale gratuite să poată fi acordate fără validarea cardului de sănătate. Acest aspect a nemulțumit medicii și a dus la creșterea timpilor de așteptare pentru pacienți. Din fericire însă, situația s-a remediat la începutul lunii martie, iar acum prezentarea cardului de sănătate este obligatorie. Iată ce se întâmplă în cazul persoanelor pentru care acesta nu a fost emis încă.
Serviciile medicale gratuite pot fi acordate doar cu validarea cardurilor de sănătate[Sursa foto: freepik]
De la 1 martie, serviciile medicale gratuite sunt acordate cu validarea cardului de sănătate
Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a redevenit funcțională la începutul lunii martie, după ce în luna februarie le-a dat mari bătăi de cap atât medicilor, care nu puteau verifica dacă pacienții lor sunt asigurați sau nu, cât și românilor cu diferite probleme de sănătate, care au petrecut mai mult timp așteptând în fața cabinetelor.
„Vă informăm că începând cu data de 01.03.2025, dispoziţiile art. 209 – 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 25 – 28 din HG nr. 423/2022, cu modificările şi completările ulterioare îşi încetează valabilitatea. Începând cu 01.03.2025 serviciile medicale se acordă cu obligativitatea raportării online în 3 zile lucrătoare, precum şi cu obligativitatea semnării serviciilor medicale cu cardul pacientului, conform prevederilor legislative în vigoare.
Activitatea de monitorizare și lucrările de mentenanță proactivă continuă într-un ritm susținut, cu evaluarea permanentă a dinamicii de funcționare a componentelor sistemului PIAS”, a transmis Casa Națională de Asigurări de Sănătate, potrivit ziarulunirea.ro.
Citește și: Pensia uimitoare pe care o va încasa Dan Bittman de la Stat. Artistul i-a spus-o franc lui Dan Diaconescu
Românii trebuie să prezinte cardurile de sănătate atunci când merg la medic[Sursa foto: freepik]
Ce se întâmplă în cazul celor care nu și-au primit cardurile de sănătate până acum?
În prezent, există și persoane care deși sunt asigurate nu și-au primit cardurile de sănătate încă, deoarece acestea nu au fost emise. În cazul lor, serviciile medicale gratuite se acordă și fără validarea cardurilor sau prezentarea adeverinței de asigurat eliberată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cardurile de sănătate nu trebuie să fie validate nici în cazul serviciilor medicale de urgență sau în cazul celor conexe, acordate la distanță.
Persoanele care primesc carduri cu date greșite sau care își pierd sau distrug cardurile pot solicita un duplicat la casa de asigurări de sănătate la care sunt înregistrați. Ei trebuie să depună în format fizic sau electronic mai multe documente, printre care o cerere tip, o copie a cardului de identitate și dovada plății pentru noul card. Până la emiterea noului card, persoanele în cauză pot beneficia de serviciile medicale, folosind o adeverință de înlocuire, potrivit avocat.net.