- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
BAC 2025. Astăzi are loc proba obligatorie a profilului. Cum se rezolvă subiectele la Matematică și Istorie și la ce oră se publică baremele de corectare?

Examenul național de Bacalaureat 2025 continuă cu proba obligatorie a profilului miercuri, 11 iunie. Așadar, elevii vor susține examenele la Matematică sau Istorie. Aproximatov 108.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe la probele scrise din sesiunea din iunie, cei mai mulţi din promoţia curentă. Probele au început marți şi se desfăşoară în 447 de centre de examen, care reprezintă circa 30% dintre liceele din ţară.
Cum se desfășoară proba obligatorie a profilului și cum se rezolvă subiectele?
Astăzi, elevii care au absolvit liceul susțin probele la Matematică sau Istorie din cadrul examenului național de Bacalaureat. Marţi a avut loc proba la Limba şi literatura română, la care s-au prezentat 98,71% dintre cei înscrişi, iar 25 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă. Vineri are loc proba la alegere a profilului/specializării. În 16 iunie este programată proba la Limba şi literatura maternă.
Proba obligatorie a profilului are loc astăzi, 11 iunie 2025[Sursa foto: Hepta]
Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaţilor în săli este permis până la ora 8.30. Candidaţii au trei ore pentru rezolvarea subiectelor, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, în concordanţă cu Procedura de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video, relatează news.ro.Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.),
Ce se întâmplă în cazul celor care încalcă regulile în timpul examenului?
Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Află la ce oră pot consulta elevii baremul de corectare [Sursa foto: Freepik ]
Candidaţii prinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Când se publică baremele de corectare pentru proba obligatorie a profilului?
Subiectele la Matematică și Istorie, precum şi baremele de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro. Elevii trebuie să știe că evaluarea lucrărilor scrise din cadrul Bacaluareatului se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.
Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 20 iunie. Ulterior, în urma soluționării contestațiilor, vor fi publicate rezultatele finale pe 30 iunie. Înainte să depună contestație, elevii au posibilitatea să își vadă lucrările în 2025. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor. Aceste coduri sunt distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă pe care o susţin.