Stiri

AUDIO. Uzina de Dume | Ciugud, prima comună din România care are monedă virtuală

Ciugud, prima comună din România care are monedă virtuală
Ciugud, prima comună din România care are monedă virtuală [Sursa foto: Facebook]
Ciugad este comuna din județul Alba care își va recompensa localnicii cu CIUGUban, o monedă virtuală.

Ciugad este comuna din județul Alba care își va recompensa elevii cu CIUGUban, o monedă virtuală. Tot ce trebuie să facă este să colecteze în mod selectiv deșeurile din plastic, sticlă sau aluminiu.

Proiectul prin care elevii vor fi precompensați dacă vor recicla, presupune amplasarea unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.

Trebuie precizat faptul că monedele nu sunt asemenea „criptomonedelor”, ci sunt doar o formă de a-i determina pe cetățeni să recicleze selectiv. 

Prima stație a fost asamplată în curtea Şcolii Gimnaziale Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboţel, care a fost numit „Verzulică – roboţelul reciclator”, iar copiii sunt provocaţi, până la sfârşitul vacanţei de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje şi să colecteze cât mai multe monede virtuale, informează Aleph News. 

Surpriza este că la începutul anului școlar monedele virtuale vor putea fi convertite în monede reale, iar copiii vor putea folosi bănuții pentru a finanţa mici proiecte şi activităţi educaţionale sau extraşcolare. 

Sătenii care vor recicla selectiv vor primi reduceri la magazinele din sat, pe baza monedei virtuale

Reprezentanții comunei anunță că vor monta astfel de stații de reciclare și în alte zone cheie ale comunei, iar localnicii vor primi  în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele săteşti, care vor intra în acest program.

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii şi în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic şi sticlă ajung acum în râuri şi în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalităţi plătite de ţara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care aşteptăm legea returnării garanţiei, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetăţeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noştri să înveţe să recicleze şi să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moştenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Proiectul este realizat în colaborare cu compania americană ENVIPCO, în contextul în care România este unul dintre statele cu cel mai mic grad de reciclare relectivă. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislaţia privind returnarea garanţiei percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu.