Stiri mondene

Actorul Constantin Codrescu a murit la vârsta de 91 de ani. Primele detalii

Actorul Constantin Codrescu a murit la vârsta de 91 de ani. Primele detalii
Constantin Codrescu  [Sursa foto: Stirile Pro Tv]
Constantin Codrescu a încetat din viață în noaptea de duminică spre luni, iar vestea tristă a fost dată chiar de fiica acestuia.

Constantin Codrescu, recunoscut pentru rolul său din filmul „La moara cu noroc” a încetat din viață, iar informația a fost confirmată de Lăcrămioara Codrescu printr-o postare în mediul online. 

„A murit actorul, a murit tata... Dumnezeu să îl ţină în dreapta Sa!!", a scris ea, pe Facebook.  

Actorul Constantin Codrescu a murit la vârsta de 91 de ani. Primele detalii
Actorul Constantin Codrescu a murit  [Sursa foto: Facebook]

De asemenea, și Florin Piersic s-a arătat îndurerat de plecarea actorului dintre noi.

„Acum, târziu în noapte, sau prea devreme în acest început trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepţie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieţii tale şi mi-e greu să cred ca te-am pierdut...", a scris şi Florin Piersic, pe pagina sa de socializare. 

Cine a fost Constantin Codrescu?

Constantin Codrescu, actor, regizor, scenograf, s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huşi, judeţul Vaslui. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951 și a fost unul dintre cei mai talentați actori din generația sa. Între 1968-1976 a fost asistentul prof. Ion Cojar la IATC, potrivit site-ului CineMagia- www.cinemagia.ro, notează Știrile Pro Tv.

Pe lângă cariera de actor, Constantin Codrescu are și o carieră de profesor, fiind unul dintre oamenii care au îndrumat generaţii de studenţi în cadrul învăţământului artistic superior, la IATC Bucureşti, la Institutul de Teatru din Târgu-Mureş (1976-1989), iar după 1989 a fost profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice (din 1996) şi la Facultatea de Teatru a Universităţii ''Spiru Haret'' (din 2003), potrivit sursei citate mai sus. După 1990 a fost şi director al Teatrului "Maria Filotti" din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe.

Regizorul și scenograful Constantin Codrescu, a pus în scenă mai multe piese de teatru românești, dar și internaționale, printre care se numără: „Act Veneţian” de Camil Petrescu (Teatrul de Stat Baia Mare), „Valea cu fluturi” de Iosif Naghiu şi „Passacaglia” de Titus Popovici (Teatrul Dramatic Braşov), „Fraţii Karamazov” de Dostoievski, „Judecată în noapte” de A. Vallejo, „Pensiunea Doamnei Olimpia” de I.D. Şerban (la Teatrul Naţional Târgu Mureş), „Care este soţul meu” de Somerset Maugham (Teatrul de Stat Galaţi), „Cine eşti tu?”, „Cititorul de contor”, „Un pahar cu sifon”, de Paul Everac, „Vara trecută la Ciulimsk” de Vampilov, „Lumea lui Cehov” (Teatrul de Stat Sfântu Gheorghe), „Moromeţii” de Marin Preda (coregie), „Roata” de C. Ifrim, „Preferam să mor de râs” de N. Ionescu, „Frumoşii marilor oraşe” de Fănuş Neagu (coregie), „Audienţă la consul” de I. Brad, ''Moartea unui comis voiajor'' de Arthur Miller, ''Caragiale...fantasticul''- o dramatizare după proza lui I.L. Caragiale, semnată de Constantin Codrescu şi Elena Roşu (la Teatrul ''Maria Filotti'' din Brăila), ''Adio copilărie'' de Rozov, ''Ruy Blas'' de Victor Hugo, ''Acuzarea apără'' de Ştefan Berciu (Teatrul Mic din Bucureşti), ''Martor şi Judecător'', de Ion Bălan, un spectacol inspirat din viaţa lui Panait Istrati (Teatrul ''Maria Filotti'' din Brăila).