Stiri

9 august 2021. Ziua iubitorilor de cărți

9 august, ziua iubitorilor de cărți
9 august, ziua iubitorilor de cărți
9 august este ziua iubitorilor de carte. Iată care este istoria acestei zile

Cărţile reprezintă o formă pură de a ieşi din cotidian și în plus, te pot introduce în orice timp, loc sau cultură. În onoarea zilei naționale a iubitorilor de carte, este important să lăsăm telefoanele și calculatoarele la o parte și să dedicăm această zi lecturii. În cazul în care ești mult prea ocupat pentru a citi o carte fizic, este și varianta unui audio-book pe care îl poți asculta în timp ce mai întreprinzi o altă activitate. 

Istoria hârtiei și a primelor cărți 

Literatura a jucat un rol esențial în conservarea culturilor și în educarea maselor. Datorită tipografiei din secolul al XV-lea al lui Johannes Gutenberg, oricine, nu doar regalitatea, călugării sau nobilii de teren, putea citi și deține cărți. Cartea modernă este realizată din hârtie legată, dar înainte de apariția ei, cărțile existau sub formă de tăblițe, suluri și gravuri. Fiecare cultură avea propriul stil de a documenta evenimentele, de a ține o evidență a lor. De exemplu, în 3500 î.Hr., mesopotamienii făceau marcaje pe tablele de lut folosind un dispozitiv ascuțit, realizat din tulpina plantei de stuf, numită calamus. Aceste scrieri de pe lutul umed au fost numite „cuneiforme.” Aproximativ 20.000 din aceste tăblițe au fost descoperite în Irakul actual.  

Hârtia a fost inventată în China în secolul I d.Hr. experimentând diverse materiale precum cânepă, plase de pește și planta de dud. Ts’ai Lun a inventat prima hârtie și cu timpul, tipărirea pe blocuri de lemn a devenit, de asemenea, modalitatea de reproducere a cărților în China. Vechile suluri datând din secolul al IV-lea î.e.n. sunt considerate primele „cărți”, dar prin definiția de astăzi, cea mai veche carte compilată care a supraviețuit este „Sutra diamantului”, care a fost publicată în China la 11 mai 868.

Cărțile cartonate au condus piața la începutul secolului al XX-lea, cu un anumit prestigiu asociat cu legăturile dure ale cărților. Dar începând din 1937, broșurile au crescut în popularitate, deschizând calea pentru rezumate, ficțiune pură și cărți prietenoase cu buzunarele.

Progresul în calculatoare și tehnologie a dus la digitalizarea cărților, prima carte fiind vândută în format CD în anii 1980, „The New Grolier Electronic Encyclopedia”.