Stiri

8 noiembrie 2022. Ziua Mondială a Pianistului

Ziua Mondială a Pianistului
8 noiembrie 2022. Ziua Mondială a Pianistului  [Sursa foto: Pixabay]
Ziua Mondială a Pianistului este sărbătorită marți, 8 noiembrie 2022.

8 noiembrie 2022. Ziua Mondială a Pianistului. În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, este celebrată o zi dedicată pianiștilor din toată lumea și realizările lor. Ziua Mondială a Pianistului este o sărbătoare de care puține persoane au auzit, însă care o însemnătate pentru muzicieni sau pasionații de muzică, în special pentru pian, un instrument cu multă istorie.

În această zi sunt sărbătoriți în special pianiștii care transmit cele mai frumoase sentimente prin spectacolele lor.

În fiecare an, în toată lumea, sunt organizate evenimente și activități dedicate aceste sărbători.

Ziua Mondială a Pianistului
Ziua Mondială a Pianistului este sărbătorită marți, 8 noiembrie 2022[Sursa foto: PixaBay]

8 noiembrie 2022. Ziua Mondială a Pianistului. Care este istoria aceste sărbători

Pianul a trecut prin mai multe etape până să ajungă în formula de astăzi, pe care toți o cunoaștem și care ne încântă la spectacole. Invenția pianului a început prin predecesorii săi, în principal prin epoca medievală ca un dulcimer, un instrument cu coarde cu fret, cu trei sau patru corzi atașate.

De acolo s-a dezvoltat în clavicord, spinetă, virginal, clavecin, gravicembalo și, în final, clavecin în secolul al XV-lea.

Citeste si: 1 octombrie 2022: Ziua Internațională a Muzicii. Iată care sunt beneficiile acesteia și cum o poți sărbători și tu!

Clavecinul a fost inventat de Bartolomeo di Francesco Cristofori, iar clavecinul este considerat a fi cel mai apropiat predecesor pianul din zilele noastre.

Ziua Mondială a Pianistului este inițiativa artistului german Nils Frahm, care este atât pianist, cât și compozitor și producător. Nils Frahm a fost întrebat, în 2015, de ce este nevoie de o zi în care să fie celebrat pianul, la care artistul a răspuns: „Pentru că nu strică să sărbătorim pianul și tot ce este în jur: interpreți, compozitori, constructori de piane, acordatori și cel mai important, ascultătorul”.

Un site oficial, Pianoday.org, prezintă toate concertele și evenimentele la care puteți merge în toată lumea pentru a contribui la celebrarea Zilei Mondiale a Pianistului, potrivit Days of the year.

Ziua Mondială a Pianistului
Ziua Mondială a Pianistului[Sursa foto: PixaBay]

8 noiembrie 2022. Ziua Mondială a Pianistului. Cine sunt cei mai cunoscuți pianiști români 

1. Anatolie Lapicus 

2. Aliona Vardanean 

3. Iurie Mahovici

4. Irina Savina 

5. Nona Vizir 

6. Larisa Jar 

7. Irina Bogataia 

8. Inna Hatipova 

9. Serghei Covalenco 

10. Marcel Lazar