Stiri

5 lucruri pe care nu le știai despre argint

5 lucruri pe care nu le știai despre argint
5 lucruri pe care nu le știai despre argint [Sursa foto: Unsplash]
Argintul este folosit de mii de ani la confecționarea bijuteriilor și au fost vremuri în care acest metal era mai valoros decât aurul.

Da, într-adevăr, argintul oxidează, dar se curăță extrem de simplu, cu diverse soluții pe bază de bicarbonat de sodiu sau chiar ulei de măsline și lămâie. În felul acesta, bijuteriile realizate din acest metal prețios se păstrează intacte o perioadă mai lungă decât ai crede.

Argintul a fost dintotdeauna extrem de apreciat pentru aspectul lui elegant, pentru faptul că era mai ușor de prelucrat decât alte metale, însă și pentru proprietățile lui speciale pe care astăzi puțini le mai știu.

Istoria lui este bogată și numără peste 6.000 de ani, iar în decursul acestei perioade, oamenii i-au descoperit calități și proprietăți nebănuite.

Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre argint:

1. Singurul dezinfectant cunoscut până la descoperirea penicilinei  

Până la descoperirea penicilinei, argintul era singurul dezinfectant cunoscut. În Primul Război Mondial a fost utilizat la scară largă pentru a preveni infecțiile. Și astăzi, argintul coloidal este un antibiotic eficient, folosit pentru combaterea infecțiilor și pentru prevenirea reproducerii microorganismelor. Bacteriile nu pot dezvolta rezistență în timp la acțiunea acestuia, așa cum se întâmplă, de obicei, în cazul antibioticelor.

2. Ameliorează setea

Există o credință veche potrivit căreia argintul poate reduce setea. Astfel, din cele mai vechi timpuri, oamenii țineau în gură un obiect de argint pentru a-și potoli setea, până să ajungă la o sursă de apă.

3. Purifică apa

Ionii de argint purifică apa, însă doar dacă este vorba de argint 999. În general, pentru bijuterii se folosește argintul 925, pentru că se prelucrează mai ușor. Argintul 999 se prelucrează mai greu și din acest motiv se realizează din el obiecte mai mari, cum ar fi vasele sau tacâmurile. Apa păstrată în aceste vase este mai curată.

4. Bun conductor electric și termic

Dintre toate metalele, argintul are cele mai bune proprietăți de conductivitate electrică și termică, potrivit OhFact

De altfel, este folosit ca standard pentru alți conductori. Datorită acestor proprietăți, este utilizat într-o serie de aplicații precum realizarea plăcilor de circuit sau la baterii. Are totuși un preț ridicat, astfel că este în general utilizat pentru dispozitive sau instalații de mici dimensiuni.

5. Proprietăți calmante

Încă din cele mai vechi timpuri se credea despre argint că are proprietăți calmante și de reducere a stresului. În urmă cu 3.000-4.000 de ani, oamenii chiar îl considerau un metal mistic, despre care spuneau că are puteri vindecătoare, aduce noroc și îndepărtează spiritele rele. Astăzi încă se mai crede că aceia care poartă bijuterii din argint sunt mai calmi.