Stiri

30 noiembrie 2022, zi liberă de la stat. Câți bani primesc angajații care trebuie să muncească în această zi

30 noiembrie 2022, zi liberă de la stat
Câți bani primesc angajații care trebuie să muncească pe 30 noiembrie 2022 [Sursa foto: Freepik]
Ziua de 30 noiembrie 2022 este declarată zi liberă de la stat. Iată ce trebuie să știi dacă muncești în această zi.

30 noiembrie 2022, zi liberă de la stat. Românii se vor bucura de o mini-vacanță de 5 zile cu ocazia Zilei Naționale, de 1 Decembrie. Românii vor beneficia de două zile libere legale, 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei și 1 Decembrie.

Guvernul a decis și ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public. Astfel, bugetarii se vor bucura de 5 zile libere.

30 noiembrie- Sfântul Andrei

1 decembrie- Ziua Națională a României

2 decembrie- zi liberă decisă de Guvern

3, 4 decembrie- zilele de weekend

„Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii.

30 noiembrie 2022, zi liberă de la stat
30 noiembrie 2022, zi liberă de la stat[Sursa foto: Freepik]

Câți bani primesc angajații care trebuie să muncească pe 30 noiembrie 2022

Există cazuri în care mai mulți români sunt obligați să muncească în zilele declarate libere, potrivit fișei postului. În acest caz, angajatorul trebuie să-i recompenseze. Concret, este vorba de angajații care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activităților.

Citește și: 2 decembrie 2022, zi liberă. Cine nu merge la munca această zi de vineri. Angajații care au parte de o mini-vacanta de 5 zile

În cazul în care zilele nu pot fi compensate, din motive justificate, trebuie să se acorde un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate), dar care nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, se arată în Codul Muncii, potrivit Playtech.

Salariații trebuie să știe că angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile riscă amenzi în valoare de până la 10.000 de lei.