Stiri

30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului

30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului
30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului
30 aprilie este cunoscută ca fiind ziua internațională a jazz-ului. Cum a luat naștere această zi și ce piese de jazz au făcut furori de-a lungul timpului?!

Jazz-ul este un stil muzical care își are originea în America, motiv pentru care acest stil muzical este asociat adesea cu această țară, fiind considerat „stilul muzical clasic al americanilor”.

Istoria zilei internaționale a jazz-ului 

Ziua de 30 aprilie a fost proclamată de UNESCO, ca fiind Ziua Internațională a Jazz-ului. Legendarul pianist și compozitor de jazz Herbie Hancock (împreună cu ONU) a contribuit la crearea Zilei Internaționale a Jazzului, în 2011.

Herbie Hancock a vrut să sărbătorească rolul diplomatic al jazz-ului în unificarea oamenilor din întreaga lume și astfel a luat naștere Ziua Internațională a Jazzului. Țări din Argentina până în Zambia organizează sesiuni de improvizație, concerte și multe altele, fiecare cu propria sa aromă culturală unică.

30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului
30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului[Sursa foto: PixaBay]

Jazz-ul a început să fie cântat în urmă cu peste 100 de ani în New Orleans, scrie National Today.

Cum este sărbătorită ziua internațională a Jazz-ului pe Glob

În 2017, peste 190 de țări au găzduit evenimente pentru entuziaști de toate nivelurile de calificare și sub-genuri. Un accent major al Zilei Internaționale a Jazzului este sensibilizarea comunității și educația. Datorită UNESCO, cântăreții începători și avansați pot accesa lecții despre scrierea muzicii blues, ritmurile indiene, matematica muzicii și multe altele.

30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului
30 aprilie 2022! Ziua Internațională a Jazz-ului[Sursa foto: PixaBay]

În fiecare an, un oraș este selectat pentru a fi gazda acestei sărbători globale. Totul culminează cu o performanță incredibilă. Concertul Global All-Star a prezentat câțiva dintre cei mai buni muzicieni de jazz din întreaga lume, inclusiv Esperanza Spalding, Robert Glasper și Aretha Franklin, pentru a numi doar câțiva. 

Louis Armstrong, considerat „Regele jazz-ului”, a făcut furori cu piesele sale 

Louis Armstrong, trompetist din New Orleans și mai apoi din Chicago, este considerat părintele improvizației moderne de jazz. Solo-urile sale erau melodioase, jucăușe, pline de energie și nu puteau rezulta decât din compunerea lor pe moment. Louis Armstrong  a fost lider al mai multor grupuri din anii 1920 și ’30, el a inspirat nenumărați alți artiști să-și dezvolte propriul stil de improvizație.