Stiri

3 iunie 2021, Ziua Mondială a Bicicletei

3 iunie 2021, Ziua Mondială a Bicicletei
An de an, pe 3 iunie este celebrată ziua Mondială a bicicletei, zi care a fost declarată oficial de ONU.

Sărbătoarea a fost declarată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pe 12 aprilie 2018, ca o rezoluție  în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York. 

Rezoluția a fost adoptată de 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite și se recunoaște  unicitatea, longevitatea şi versatilitatea bicicletei, utilizată de două secole ca un mijloc de transport durabil, simplu, accesibil, fiabil, curat şi în conformitate cu mediul înconjurător.

Prin această zi mondială sunt invitate statele membre să conștientizeze importanța includerii biciletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale. De asemenea, este încurajată utilizarea bicicletei pentru dezvoltarea durabilă, consolidarea educaţiei, inclusiv a educaţiei fizice, pentru copii şi tineri, promovarea sănătăţii, prevenirea bolilor, promovarea toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc şi facilitarea incluziunii sociale şi o cultură a păcii.

România sărbătorește pentru prima dată Ziua Mondială a Bicicletei anul acesta 

Anul trecut, ziua de 3 iunie a devenit și pentru România „Zi Națională a Bicicletei” după ce o lege inițiată de parlamentarii UDMR a fost proomulgată de președintele României. 

„Se declară ziua de 3 iunie – Ziua naţională a bicicletei. Ziua naţională a bicicletei poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării şi conştientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă”, prevede legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 27 noiembrie 2020