Stiri

28 septembrie - Ziua Internațională a Dreptului de a ști

Ziua internațională a Dreptului de a ști
28 septembrie 2022 - Ziua internațională a Dreptului de a ști [Sursa foto: PixaBay]
Ziua Internațională a Dreptului de a ști se sărbătorește pe 28 septembrie.

Ziua Internațională a Dreptului de a Ști este sărbătorită, în fiecare an, la data de 28 septembrie, la nivel mondial. Ea este o sărbătoare care a fost înființată recent, fiind înființată la data de 28 septembrie 2002, în cadrul unei întâlniri a principalelor organizații neguvernamentale preocupate de accesul la informațiile publice, reunite în cadrul Freedom of Information Advocates Network.

Scopul Zilei Internaționale a Dreptului de a Ști este promovarea și de a atrage atenția asupra dreptului fiecărui individ de a avea acces la informațiile de interes public.

Ea are la bază o serie de principii, iar acestea sunt: accesul liber la informație este considerat a fi un drept al fiecărui individ, existența accesului la informație, dreptul la acces la informație se aplică tuturor instituțiilor publice și depunerea cererilor de informare trebuie să fie ușoară, rapidă și gratuită.

Această sărbătoare este celebrată de țări din întreaga lume, în special cetățeni și jurnaliști, care sunt invitați să conștientizeze că le pot pune întrebări autorităților și, de asemenea, au dreptul de a primi răspunsuri. Ziua Internațională a Dreptului de a Ști este marcată de dezbateri și evenimente, fie pe tema accesului la informațiile de interes public, fie pe alte teme similare, la care participă oficiali guvernamentali, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști și cetățeni. 

Ziua internațională a Dreptului de a ști
Ziua internațională a Dreptului de a ști[Sursa foto: PixaBay]

28 septembrie: Ziua internațională a Dreptului de a ști. Modul în care a contribuit România

România s-a numărat printre cele 15 țări care, în 2002, au convenit să colaboreze pentru promovarea dreptului individual de acces la informații.

România a adoptat Legea accesului la informațiile de interes public în anul 2001 și a publicat anual rapoarte privind modul de implementare a acesteia și de respectare a dreptului de acces la informațiile de interes public, prevăzut în art. 31 din Constituția României.

Citeste si: 21 septembrie 2022: Ziua Mondială a Recunoștinței. Citate frumoase pentru această zi specială

În data de 12 octombrie 2001, Parlamentul a adoptat Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, consacrând legislativ un foarte bun exercițiu de colaborare și transparență între administrație, clasa politică și organizațiile neguvernamentale, potrivit Guvernul României.