Stiri

25 octombrie 2021. Ziua Armatei României

25 octombrie 2021. Ziua Armatei României
25 octombrie 2021. Ziua Armatei României [Sursa foto: Facebook]
An de an, pe 25 octombrie se serbeaază Ziua Armatei Române, o zi care a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Pe 25 octombrie 1944 a fost eliberată parte de nord-vest a țării noastre cu sprijinul forţelor sovietice. Însă pentru configurarea liniei de est a frontului aproape într-o demarcaţie liniară ce lega Marea Baltică- valea Dunării şi Marea Adriatică Armata Română a plătit cu 58.330 de soldaţi ucişi, răniţi sau prizonieri.

Anul acesta, ziua armatei a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, potrvit mapn.

În București, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I"), a fost o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

Deasemenea și la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I- ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române.  

Ce activități sunt de Ziua Armatei Române în restul țării

Activitățile de Ziua Armatei nu se țin doar în București, ci și în alte orașe din țară 

• ora 11.00, Sinaia: personal al MApN va participa la ceremonia de dezvelire a „Statuii Regelui Mihai I”, amplasată în apropierea primăriei municipiului. Manifestarea este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, împreună cu Ministerul Culturii și Primăria Sinaia.
• ora 15.00, Carei, Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”: ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniți, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.