Stiri

25 mai 2022 - Ziua prosopului

25 mai 2022 - Ziua prosopului
25 mai 2022 - Ziua prosopului
Ziua prosoapelor este sărbătorită în fiecare 25 mai ca un omagiu al fanilor regretatului autor Douglas Adams.

Un element care a fost întotdeauna central în poveste: prosopul, poate cel mai important lucru pe care îl poate avea un autotstopist galactic.

Citeste si: Dimineaţa Nebună. Ziua mondială a Vinului! Cele mai tari curiozități de despre vin. Audio

Cum a luat naștere ziua mondială a prosopului?!

Ziua prosopului a fost creată pentru a-l comemora pe unul dintre cei mai cunoscuți autori născuți vreodată în Marea Britanie, Douglas Noel Adams, mintea din spatele cărții "Ghidul autostopistului galactic".

Ziua prosoapelor este sărbătorită în fiecare 25 mai ca un omagiu al fanilor regretatului autor Douglas Adams. În această zi, fanii poartă cu ei un prosop pentru a-și demonstra dragostea pentru cărți și autor. Comemorarea a avut loc pentru prima dată în 2001, la două săptămâni după moartea lui Adams, pe 11 mai 2001. Prosopul este o referire la popularul serial de comedie științifico-fantastică a lui Adams, Ghidul lui Hitchhiker pentru galaxie.

Citatul original care face referire la măreția prosoapelor se găsește în capitolul 3:

„Un prosop, se spune, este cel mai util lucru pe care îl poate avea un autostopist interstelar. Parțial, are o mare valoare practică. Îl poți înfășura în jurul tău pentru căldură în timp ce treci prin lunile reci din Jaglan Beta; te poți întinde pe el pe plajele strălucitoare cu nisip de marmură ale lui Santraginus, inhalând vaporii amețitori ai mării; poți dormi pe el sub stelele care strălucesc atât de roșu pe lumea deșertică a Kakrafoon; folosește-l pentru a naviga cu o minirafra pe râul Moth; umeziți-l pentru

a fi folosit în luptă corp la corp; înfășurați-l în jurul capului pentru a alunga vaporii nocivi sau evitați privirea Fiarei Ravenous Bugblatter din Traal; poți să-ți fluturi prosopul în caz de urgență ca semnal de primejdie și, bineînțeles, să te usuci cu el dacă pare a fi încă suficient de curat.”- Douglas Adams.

25 mai 2022 - Ziua prosopului
25 mai 2022 - Ziua prosopului

Chiar și noi, simplii autostopiști pământeni, avem nevoie de prosoape pentru multe scopuri extrem de utile.

Lista de opțiuni continuă atât aici, pe Pământ, cât și dincolo, în fiecare galaxie. Lecția importantă a zilei este să nu pleci de acasă fără prosop.